Consumatorii de vin ar trebui sa bea versiuni ale bauturii care contin mai putin alcool daca vor sa se asigura ca au sanse reduse sa se imbolnaveasca de cancer, informeaza The Independent.
Conform expertilor, persoanele care consuma Riesling german, cu 10% alcool sau Chardonnay australian, cu 14% alcool, pot bea unul sau doua pahare pe zi. Un bautor frecvent de vin, care consuma circa 250 ml pe zi, isi poate diminua riscul de aparitie a cancerului cu 7% daca schimba tipul de vin utilizat.
Cercetatorii din Scotia au observat ca persoanele din aceasta tara consuma intr-o saptamana o cantitate de vin echivalenta cu o sticla de votca.
Este stiut ca un consum ridicat de alcool creste riscul de aparitie a diverselor tipuri de cancer, precum cele de san sau gastric. In ultimii zece ani consumul de alcool a crescut semnificativ si este de trei ori mai mare decat cel inregistrat la jumatatea secolului trecut.
Riscul aparitiei cancerului stomacal, care afecteaza 37.000 de persoane din Marea Britanie in fiecare an, poate fi redus daca se trece la consumul de vin slab alcoolizat, lucru valabil si in cazul cancerului de san, de ficat, esofagian sau de gura.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca circa 20.000 de cazuri de cancer inregistrate in fiecare an sunt strans legate de consumul de alcool.
„Din punctul de vedere al prevenirii cancerului este bine sa nu se consume deloc alcool. Dar trebuie sa fim realisti, majoritatea oamenilor beau cel putin un pahar de aclool, acest lucru face parte din viata noastra sociala. Insa daca numarul paharelor de alcool consumate este mare, cel mai bine este sa il diminuam. Aceasta schimbare pare nesemnificativa, insa poate avea un impact puternic asupra cancerului”, a declarat doctorul Rachel Thompson, de la World Cancer Research Fund (WCRF).
Sursa: Intact News