Ghicitoarea nucleara a Iranului

Ghicitoarea nucleara a Iranului
Ghicitoarea nucleara a Iranului

Potrivit evaluarilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, peste trei ani si jumatate, in februarie 2013, Iranul detinea 7 tone de uraniu slab imbogatit. Acestora li se adaugau si 167 de kilograme de uraniu mediu imbogatit (20%). Cu aceasta cantitate se pot fabrica 5 ogive nucleare.

Uraniul slab imbogatit poate fi utilizat drept combustibil pentru centrale nucleare, uraniul mediu imbogatit este folosit in reactoarele pentru cercetari stiintifice. Pentru a produce o bomba este nevoie de uraniu imbogatit in proportie de 90%.

Grupul “P5+1” format din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate ONU plus Germania nu a reusit sa finalizeze negocierile cu Iranul printr-o intelegere cu rezultate clare. In plus nu a fost stabilita data unor noi negocieri. Potrivit unor surse independente bine informate, iranienii au cerut, pentru a opri imbogatirea uraniului in procent de 20%, ridicarea tuturor sanctiunilor aplicate tarii. Aceasta solicitare nu a fost acceptata. In schimb, grupul 5+1 a cerut stoparea imbogatirii uraniului la 20%, predarea intregului stoc de uraniu mediu imbogatit si incetarea imediata a activitatii la instalatia de imbogatire a uraniului de la Fordo, sapata in munte in preajma orasului Kom.

Dupa cum se vede, exista o mare diferenta intre cele doua pozitii. Cu siguranta nu se pune problema de compromis. In Iran au loc alegeri prezidentiale peste opt saptamani. In cea mai buna varianta, noi negocieri ar putea avea loc dupa alegeri sau in toamna. In acest interval Iranul va continua sa imbogateasca uraniul si probabil ca data viitoare cand se va aseza la masa negocierilor va avea in stoc 6 sau 7 ogive nucleare.

Care este intentia Iranului? Sa produca bomba nucleara sau sa fie cunoscuta drept o tara inzestrata nuclear?

Sa clarificam, o tara dotata nuclear inseamna o tara care detine infrastructura, stocul suficient de uraniu imbogatit, informatia si tehnologia pentru a produce o bomba atomica. O tara care daca decide sa produca o bomba atomica, o poate face in cateva luni, devenind o putere nucleara.

Un politician din Coreea de Sud a propus deja relocarea unor arme nucleare tactice americane in tara sa, pentru a-i descuraja pe nord-coreeni. El se referea la bombele nucleare tactice americane B-61 localizate la Incirlik (baza NATO din Turcia – n.red.). Rachetele B-61 ar putea fi un element de intimidare pentru Coreea de Nord dar nu au cum sa o impiedice sa imbogateasca uraniul.

Sa amintim ca specialistul de origine iraniana din cadrul Programului de Politici Nucleare Carnegie, Shahram Chubin, a declarat ca “programul nuclear al Iranului nu are nimic in comun cu Israelul. Pakistanul inarmat nuclear reprezinta o sursa de ingrijorare pentru Iran din punct de vedere confesionar si Turcia si NATO sunt un factor in ecuatie.” Competitia confesionara si politicile externe sunt elemente care ar putea face mai periculoasa cursa inarmarii nucleare in Orientul Mijlociu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente