Gorilele si cimpanzeii scapa de testarea in laborator. Macacii nu au fost atat de norocosi

Testele pe animale vor fi controlate mai strict, in UE, iar in cazul in care exista solutii alternative de cercetare, acestea vor fi favorizate. Gorilele si cimpanzeii nu mai pot fi folositi in testare, iar nivelul de durere resimtit de animale in timpul testelor va fi cuantificat

Testele pe animale trebuie inlocuite, pe cat posibil, cu teste alternative, se arata intr-o noua directiva a UE, care a primit suportul Parlamentului si care se va transforma in lege in urmatorii doi ani.

Testele pe primate precum cimpanzei sau gorile vor fi interzise, iar nivelul de suferinta la care este supus un animal in timpul testarilor va fi masurat, iar cele care au avut parte de dureri de mare intensitate in timpul testelor, nu vor mai putea fi folosite pentru teste similare si a doua oara.

De asemenea, astfel de teste vor fi supuse unor controale riguroase, iar un laborator in care sunt folosite animale nu va putea functiona fara o licenta acordata de autoritatile nationale.
Directiva se bazeaza pe proiectele mai multor asociatii de protectie a animalelor, multe dintre ele din Marea Britanie, insa forma finala nu este atat de „blanda” pe cat ONG-urile ar fi dorit. BUAV, organizatie care militeaza pentru incetarea testelor pe animale, spune ca desi gorilele si cimpanzeii au scapat de testare, macacii pot fi in continuare folositi.

„Ne-am fi dorit, de asemenea, restricitii mai clare privind folosirea de mai multe ori a aceluiasi animal pentru un test si interzicerea cu desavarsire a experimentelor care implica o suferinta severa sau prelungita a animalelor”, se arata intr-un comunicat al BUAV.

Standarde de durere in testarea animalelor

Noua directiva prevede ca nivelul durerii resimtite de un animal in timpul testarii sa fie impartit in categorii precum „moderat” sau „sever”.

Folosirea aceluiasi animal este permisa doar in cazul in care testele implica o durere „moderata”. Refolosirea animalelor este necesara, totusi, pentru a limita numarul de animale supuse testelor. Conform datelor Uniunii Euro-pene, aproximativ 12 milioane de animale sunt folosite la teste de labo-rator in fiecare an, in Europa.

Directiva obliga autoritatile nationale sa faca inspectii regulate in laboratoarele unde sunt testate animale, unele dintre acestea trebuind sa fie inopinate. Comisia Europeana va superviza aceste inspectii.

Europa, un exemplu pentru SUA

Organizatia de protectie a animalelor „Humane Society International”, desi s-a aratat nemultumita de faptul ca directiva nu previne suferinta „severa” in cazul tuturor animalelor, a salutat noile reglementari, afirmand ca Europa trebuie sa serveasca drept exemplu pentru Statele Unite ale Americii.

In America, testele pe animale care servesc pentru dezvoltarea industriei cosmetice sunt inca permise, la fel ca si testele militare pe animale. Astfel de teste, care inca se practica in SUA, implica folosirea de substante toxice sau iritante pentru piele si ochi pe animale.

In Europa, astfel de teste au fost interzise din 2002 in Olanda, Belgia si Marea Britanie. Din 2009, testarea animalelor in scopul dezvoltarii de produse cosmetice a fost interzisa in UE, la fel ca si comercializarea de produse cosmetice la crearea carora au fost folosite teste pe animale. Masura a fost contestata cel mai puternic de Franta, tara in care isi are originea cea mai mare firma de produse cosmetice din lume, dar si de o asociatie a 70 de astfel de firme din Elvetia, Belgia, Franta, Germania si Italia.

Teste medicale si teste militare

Folosirea animalelor ramane insa o regula in industria farmaceutica, fiind nevoie de teste riguroase pe animale inainte ca un medicament sa poata fi folosit de oameni.

Testele toxicologice prevad ca o anumita substanta sa fie administrata animalului in doze tot mai mari pentru a se stabili cantitatea tolerata pana sa apara primele semne de intoxicatie. Legile UE in vigoare cer ca testele de intoxicare acuta sa fie efectuate asupra a cel putin doua specii de mamifere si sa existe cel putin doua moduri de administrare.

Testele privind intoxicatia subacuta (cand doza de substanta administrata animalului nu produce ortavirea rapida) trebuie repetate intre patru si sase saptamani pentru a se verifica daca folosirea substantei poate avea efecte toxice de lunga durata. Si aici testele se fac asupra a cel putin doua specii de animale (una dintre specii nu trebuie sa faca parte din familia rozatoarelor). Alte teste prevad imbolnavirea intentionata a unor animale, pentru a se efectua teste de eficacitate a diferitelor medicamente. Mult mai controversate sunt, insa, testele militare in care sunt implicate animelele, si aici SUA fiind in centrul atentiei.

De-a lungul timpului, multe animale au fost folosite la testarea armurii de corp folosita de militari sau pentru educarea chirurgilor care urma sa fie trimisi pe front.

Un astfel de experiment a avut loc in 2008, in SUA, cand mai multi porci au fost imbracati in armura de corp, urcati in vehicule militare si supusi unor explozii. 200 de astfel de teste au avut loc. Armata americana incerca sa afle in felul acesta cat de eficienta este armura de corp in eventualitatea in care vehiculele militare americane sunt supuse unui atentat cu mina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *