Expunerea in timpul sarcinii la un nivel ridicat de ftalati se asociaza cu un coeficient de inteligenta mai mic al copiilor. Concluzia ingrijoratoare apare intr-un studiu american publicat recent in revista Plos One.
Ftalatii sunt compusi chimici utilizati in aproape toate produsele din plastic, de la ramele pentru ferestere la ambalaje, dar si in foarte multe produse cosmetice: ruj, oja, fixativ de par si unele sapunuri.
Potrivit Institutului National de Cercetare si Siguranta pentru prevenirea accidentelor de munca si boli profesionale din Franta, ftalatii se gasesc in aproape toate articole PVC, avand uneori cu o concentratie mai mare de 50%. De asemenea, ei sunt prezenti si in alimentele (lapte, branza, peste, carne, cereale etc.) contaminate prin contactul cu ambalajul, ingestia lor pe aceasta fiind de circa 0,25 de mg pe zi, informeaza Sciences et Avenir.
In cadrul studiul, cercetatorii de la Universitatea Columbia, din New York, au analizat patru ftalati (DnBP, DiBP, di-2-etilhexil si dietil), care se gasesc in oja, in ruj, in fixativul de par si in unele sapunuri.
Oamenii de stiinta au masurat nivelul acestor chimicale in urina a 328 de femei gravide in luna a treia. Sapte ani mai tarziu, specialistii au evaluat coeficientul de ineligenta al copiilor, iar rezultatele au fost foarte clare: copiii mamelor care au fost expuse celui mai mare nivel de DnBP si DiBP aveau un IQ inferior cu 6,6 – 7,6 puncte in raport cu copiii femeilor care au avut un nivel mai scazut de chimicale in corp.
Autorii studiului spun ca diferenta este semnificativa si ca au fost eliminati alti factori, cum ar fi gradul de inteligenta al mamelor sau mediul in care au crescut copiii.
Un studiu anterior a sugerat un impact negativ al ftalatilor asupra dezvoltarii copiilor de 3 ani, iar un alt studiu a demonstrat ca bebelusii expusi la un nivel ridicat al acestor chimicale au un risc cu 78% mai mare de a avea astm.