Solutia pentru colectarea deseurilor electrice: un stimul financiar!

Acţiune de colectare a deşeurilor electrice şi electronice în Crasna, Bâlteni şi Novaci, judetul Gorj
Solutia pentru colectarea deseurilor electrice: un stimul financiar!
Solutia pentru colectarea deseurilor electrice: un stimul financiar!

Garda de Mediu (GM) Vaslui a identificat “medicamentul” care ar face ca judetul nostru sã nu mai fie pe ultimul loc in tarã in ceea ce priveste colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Comisarii de mediu considerã cã un “stimul financiar” ar schimba situatia si ar convinge populatia sã fie mai receptivã cand vine vorba de predarea acestui tip de deseuri.

“Desi sunt foarte multe campanii de preluare a deseurilor electrice si electronice, nivelul sãrãciei ne face sã tinem in casã obiecte care nu ne mai sunt necesare. Vorbim de telefoane, frigidere, masini de spãlat. La tarã, sunt depozitate in spatele casei, fãrã ca oamenii sã constientizeze cã sunt dãunãtoare pentru mediu si chiar pentru sãnãtatea lor”, a spus Carmen Rãdulescu, comisar sef la Garda de Mediu Vaslui. La ultima sedintã a Colegiului Prefectural, Ioan Nema, comisar in cadrul GM Vaslui, a spus cã tara noastrã riscã procedura de infrigement din partea Comisiei Europene dacã nu va colecta 4 kilograme/ deseuri electronice si electrice pe gospodãrie. Comisarii de la mediu au identificat mai multe motive pentru care colectarea din judet este foarte slabã. In primul rand, este vorba despre lipsa centrelor de colectare a deseurilor electrice, un numãr insuficient de actiuni educative, dar si vandalizarea echipamentelor colectate la diverse campanii. Mai exact, televizoarele, frigiderele, calculatoarele stricate care au fost depuse in spatiile specializate au fost sparte de diversi cetãteni, care au sustras din echipamente bobinele din cupru etc.

“Repetenti” si la colectarea selectiva a deseurilor

Pentru foarte multi vasluieni, colectarea selectivã a deseurilor rãmane o necunoscutã. Chiar dacã punctele specializate sunt dotate cu containere pentru fiecare tip de deseuri, in realitate, gunoaiele sunt, in continuare, aruncate la intamplare. “Din pãcate, desi avem organizate la nivelul fiecãrui cartier containere pe culori, inscriptionate, vasluienii nu gestioneazã selectiv deseurile. Asa cã se impune incã o fazã intermediarã: cei de la autoritate localã sã il colecteze, sã il selecteze, pentru cã la Rosiesti nu pot fi duse decat deseurile menajere. Plasticul sau hartia nu pot ajunge acolo. Asta implicã o serie e costuri suplimentare. Ar trebui poate mai multe campanii de informare. Noi ne-am manifestat disponibilitatea, avem si materiale, am inceput cu scolile, dar mergem greu, probabil din cauza educatiei. Multi nu inteleg cã actualul lor comportament are efecte asupra mediului. Copiii ar trebui sã le predea pãrintilor lectii de protectie a mediului”, a mai spus Carmen Rãdulescu, comisar sef la Garda de Mediu Vaslui. Cat priveste groapa ecologicã de la Rosiesti, constructia a fost finalizatã. “In cadrul programului de gestionare a deseurilor, mai avem la unele statii de sortare ceva de lucru. Panã in primãvarã, vom face licitatia, sã vedem operatorul care va castiga acest obiectiv. Masinile pentru transportul gunoaielor sunt aduse, suntem in grafic”, a spus Vasile Mihalachi, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *