Greenpeace, despre soia modificata genetic din judetul Botosani si pozitia conducerii Directiei Agricole in acest caz

Greenpeace, despre soia modificata genetic din judetul Botosani si pozitia conducerii Directiei Agricole in acest caz
Greenpeace, despre soia modificata genetic din judetul Botosani si pozitia conducerii Directiei Agricole in acest caz

Dupa ce, in urma cu o zi, directorul Directiei Agricole Botosani, Cristian Delibas afirma ca probele prelevate din culturile de soia asupra carora plana suspiciunea ca ar fi modificate genetic au aratat in urma testelor ca de fapt nu sunt, au venit si declaratiile celor de la Greenpeace.

Va prezentam, in continuare, opinia reprezentantilor Greenpeace Romania:

Avand in vedere declaratiile din presa ale reprezentantilor DAJ Botosani – cu privire la rezultatele negative primite de la laboratorul din Bucuresti – Greenpeace considera ca exista suspiciuni solide cu privire la faptul ca autoritatile ar fi prelevat intr-adevar probe de soia din terenurile identificate de catre Fundatie.

In urma unor sesizari facute de localnici, pe parcursul lunilor august si septembrie, 2014, Fundatia Greenpeace, prin exercitarea atributiilor statutare ale acesteia, respectiv:

– Protectia si conservarea mediului inconjurator si ale conditiilor de viata naturale ale omului;
– Informarea, constientizarea si implicarea publicului si a societatii civile in general in activitati privind protectia mediului,

a prelevat probe de soia din culturi de pe raza a mai multor localitati din judetul Botosani, pentru a determina daca soia este modificata genetic. In urma rezultatelor obtinute cu ajutorul kitului de testare certificat la nivel international – AgraStrip RUR 7000014, cu lotul 14E1116 si data de expirare Noiembrie 2015 – Greenpeace, pentru a avea o confirmare oficiala a rezultatelor – in baza careia sa sesizeze autoritatile – a trimis si 4 probe de soia, prelevate din culturile identificate ca fiind pozitive, pentru a fi analizate in cadrul laboratorului oficial al guvernului austriac, Umweltbundesamt GmbH din Viena.

Buletinele de analiza primite de la acest laborator intaresc, practic, rezultatele din teren obtinute de catre Greenpeace.

In cursul unei deplasari a reprezentantilor Greenpeace in Botosani – impreuna cu jurnalisti din partea posturilor nationale de televiziune ProTV si DigiTV – aceste rezultate au fost prezentate atat comisarilor de la Comisariatul Judetean Botosani al Garzii Nationale de Mediu, cat si reprezentantilor Directiei Agricole si Directiei Sanitar-Veterinare judetene. Au fost efectuate teste pe teren (in prezenta comisarilor de la Garda de Mediu) si prelevate probe din culturile respective – impreuna cu comisarii – care au fost analizate ulterior la sediul Directiei Agricole judetene cu kitul de testare in posesia Greenpeace (rezultate pozitive), cat si cu kitul de testare aflat in posesia Directiei Agricole (care a afisat, ATENTIE: rezultate invalide, iar nu negative – conform prospectului aferent kitului, prezentat chiar de reprezentantii DAJ).

In urma a numeroase tergiversari din partea autoritatilor locale ante-mentionate, s-a agreat instituirea unei comisii formata din reprezentantii acestor institutii, impreuna cu reprezentanti ai Greenpeace – in calitate de martori, comisie care sa mearga pe teren si sa preleveze probe de soia din lanurile respective, pentru a fi trimise la laboratorul National de Referinta de la Bucuresti, spre a fi analizate. Mergand pe teren, in cele din urma, comisia nu numai ca nu a prelevat niciun fel de probe – invocand diverse motive – dar nu a facilitat nici macar identificarea proprietatilor terenurilor respective.

In cele din urma, s-a agreat ca vor fi prelevate probe ulterior identificarii proprietarilor, cu solicitarea (facuta chiar si in scris, catre DAJ) ca, inaintea prelevarii, sa fie anuntati si reprezentantii Greenpeace, pentru a putea participa in calitate de martori. Nu a fost primita niciun fel de notificare de catre Greenpeace din partea autoritatilor mentionate, pentru a participa la prelevarea vreunei probe.

Avand in vedere declaratiile din presa ale reprezentantilor DAJ Botosani – cu privire la rezultatele negative primite de la laboratorul din Bucuresti – Greenpeace considera ca exista suspiciuni solide cu privire la faptul ca autoritatile ar prelevat intr-adevar probe de soia din terenurile identificate de catre Fundatie prin coordonate GPS si de catre APIA (doua dintre ele) si comunicate catre DAJ, Garda de Mediu, Directia Sanitar-Veterinara, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Mediului. De asemenea, exista suspiciuni solide si cu privire la validitatea kitului de testare folosit de catre DAJ.

Conform celor invederate mai sus, Greenpeace acuza DAJ Botosani de lipsa de transparenta in ceea ce priveste prelevarea probelor si contesta modul in care au fost prelevate probele trimise la laborator de catre autoritati. De asemenea, Greenpeace considera oportuna chiar realizarea unei investigatii din partea Directiei Nationale Anticoruptie cu privire la acest proces si la actiunile intreprinse de catre autoritati.

In Mures DNA face retineri pentru soia modificata genetic.

Suspiciunile sunt cu atat mai grave cu cat in Mures DNA a descoperit cazuri de societati comerciale care au primit subventii pentru suprafete cultivate cu soia modificata genetic, desi cererea de subventie s-a facut pentru soia conventionala. In acest caz, DNA a dispus arestari preventive pentru 30 de zile.

„Avand in vedere situatia din Mures, in care directorul Directiei Judetene pentru Agricultura este acuzat de primire de foloase necuvenite si luare de mita pentru a intarzia efectuarea unor controale la o societate comerciala care cultiva ilegal soia modificata genetic, nu putem sti daca aceasta nu este o practica larg raspandita in randul autoritatilor locale,” declara Alexandru Riza, coordonator de campanii, Greenpeace Romania.

Pana in prezent, DAJ Botosani, nu a raspuns solicitarii Greenpeace cu privire la datele de identificare ale kitului de testare folosit de Dumnealor (firma producatoare, lotul si data expirarii), afirmand doar ca acesta este omologat de catre EUJRC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *