Obligatii de reciclare mai mari pentru Europa

Obligatii de reciclare mai mari pentru Europa
Obligatii de reciclare mai mari pentru Europa
Obligatii de reciclare mai mari pentru Europa

La inceputul lunii iulie, Comisia Europeana a anuntat noile obiective pentru deseuri, respectiv o tinta de 70% pentru deseurile municipale si o interzicere a depozitarii deseurilor reciclabile prin propunerile din pachetul legislativ pentru o economie circulara. Acestea vizeaza transformarea economiei europene si stimularea reciclarii in statele membre.

Transformarea ecomomiei liniare intr-una circulara presupune o schimbare fundamentala in abordarea materiilor prime, a modelului economic folosit in prezent. In privinta deseurilor, acestea trebuie sa devina un subiect de domeniul trecutului asa cum subliniaza Comisia, intrucat vor trebui introduse integral in procesele tehnologice, reutilizate sau reparate.

Pachetul legislativ comunitar va fi revizuit astfel: Directiva Cadru Deseuri va prelua in curand noile obiective, respectiv o tinta de 70% pentru anul 2030. Propunerile Comisiei fac referire atat la obiective cat si la mecanismele de atingere a acestora, precum si monitorizarea realizarii lor.

Comisia a mai propus o interzicere a deseurilor reciclabile incepand cu anul 2025, respectiv metalul, plasticul, hartia-carton si deseul biodegradabil, astfel incat statele membre sa se indrepte catre o eliminare a deseurilor municipale in 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *