Greenpeace dezaproba emiterea avizului de mediu pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Greenpeace dezaproba emiterea avizului de mediu pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Greenpeace considera ca, prin emiterea avizului de mediu necesar construirii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, autoritatile romane aleg sa ignore numeroasele probleme de siguranta si de ordin economic asociate sectorului nuclear.

In opinia organizatiei, construirea a doua noi reactoare nucleare in Romania ar reprezenta asumarea unor riscuri foarte mari, atat financiare cat si pentru sanatate si mediu, riscuri pe care societatea actuala nu mai este nevoita sa si le asume, in conditiile in care numai potentialul exploatabil de energie eoliana, in Romania, este de 11.000 MW.

In Europa, tot mai multe tari aleg energia regenerabila, dovedit fiind faptul ca este posibil, cu tehnologia disponibila astazi (si cu mult mai putine riscuri pentru sanatate si mediu) ca Europa si Africa de Nord sa fie alimentate 100% cu energie regenerabila pana in 2050.

In urma dezastrului nuclear de la Fukushima, tot mai multe tari aleg sa investeasca in energie regenerabila, facand o trecere treptata de la combustibilii fosili. Un sondaj recent arata ca cetatenii germani sprijina decizia guvernului lor de a renunta complet la energia nucleara in decurs de un deceniu, chiar daca acest lucru presupune costuri mai mari la factura de electricitate.

Greenpeace a atras atentia factorilor de decizie din guvern, in randuri repetate, asupra necesitatii adoptarii unei strategii energetice care sa prevada eliminarea treptata a tehnologiilor periculoase, atat nucleare, cat si bazate pe combustibili fosili, si inlocuirea acestora cu energie regenerabila. Pana la acest moment, proiectul a ramas fara patru investitori importanti: GDF Suez, RWE, Iberdrola si CEZ, acestia orientand resurse insemnate inspre proiecte de energie regenerabila, insumand peste 2.000 de MW in parcuri eoliene. Reactorul 2 al centralei de la Cernavoda a fost construit in 24 de ani, in timp ce parcul eolian de la Fantanele, de capacitatea unui reactor nuclear a fost construit in mai putin de 3 ani.

In anul 2008, potrivit unei hotarari de Guvern (HG 691/2008 pentru completarea HG 643/2007) a fost aprobata strategia de selectare a investitorilor pentru realizarea unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Greenpeace a atacat in instanta aceasta hotarare, intrucat prevede acordarea unor garantii financiare de stat si fonduri bugetare unei societati comerciale, pentru realizarea unei investitii private. Fondurile respective insumeaza 1,15 miliarde de euro, finantare ce incalca art.107 din Tratatul Uniunii Europene. Ulterior, Greenpeace Romania a reclamat acest caz la Comisia Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *