Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au obtinut castig de cauza in procesul cu Ministerul Mediului si Padurilor si cu Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Alba (DJCPA).
In iulie 2011, Greenpeace si CRJ au solicitat Ministerului Mediului si Padurilor comunicarea certificatului de descarcare arheologica nr.9/2011 cu privire la sectorul de exploatari miniere Rosia Montana Masivul Carnic, precum si actele care au stat la baza emiterii acestuia.
In luna august DJCPA a comunicat certificatul insa documentatia aferenta putea fi consultata doar la sediul institutiei din Alba si la Ministerul Culturii si Patrimoniului National Bucuresti. Ulterior, Ministerul a raspuns ca intreaga documentatie se afla doar la Alba.
Institutia din Alba, precum si Ministerul Culturii au incalcat astfel dreptul la liber acces la informatii de interes public, drept garantat de Legea 544/2001, care arata si ca accesul la informatii trebuie sa fie gratuit, eventualele costuri referindu-se numai la suportul material al informatiilor solicitate.
Hotararea Tribunalului Bucuresti poate fi atacata cu recurs de catre DJCPA si Ministerul Culturii si Patrimoniului National.