Greenpeace: „Trebuie urgent eliminate din agricultura pesticidele care afecteaza albinele”

CE adopt? decizia privind restric?ionarea, de la 1 decembrie, a utiliz?rii unui num?r de 3 pesticide nocive pentru albine
Greenpeace: "Trebuie urgent eliminate din agricultura pesticidele care afecteaza albinele"
Greenpeace: „Trebuie urgent eliminate din agricultura pesticidele care afecteaza albinele”

Greenpeace a lansat ieri un amplu studiu stiintific care analizeaza factorii care ameninta insectele polenizatoare si agricultura Europei. Studiul sub­liniaza importanta ecologica si economica a populatiilor sanatoase de albine si accentueaza nevoia urgenta de a elimina din agricultura pesticidele care afecteaza albinele. O astfel de masura ar reprezenta un prim pas crucial si eficient pentru protejarea sanatatii populatiilor de albine si pentru a le proteja abilitatea de a poleniza, aspect vital pentru ecosistem si productia de hrana in Europa.

Valoarea economica globala a culturilor care depind de polenizare se ridica la 265 de miliarde de euro, potrivit celor mai recente estimari. De asemenea, Organizatia pentru Hrana si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) estimeaza ca din 100 de specii de culturi care asigura 90% din hrana globala, 71 dintre ele depind de polenizarea facuta de albine, iar aproximativ 4000 de legume exista numai datorita polenizarii.
Astfel, fara albine, ecosisteme intregi, agricultura si productia de hrana ar fi supuse riscului.
Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania, a declarat: „Este mai mult decat evidenta nevoia pe care o avem de albine si faptul ca disparitia lor ar influenta dramatic o buna parte din ecosisteme, ecosisteme din care face parte si omul. Trebuie sa trecem urgent la agricultura ecologica. Aceasta este unica solutie pe termen lung de a salva albinele si agricultura in Europa”.
Studiul „Declinul albinelor” arata ca declinul global la nivelul populatiilor de albine rezulta in urma unor factori multipli, precum bolile si parazitii, schimbarile climatice si practicile agricole industriale intensive. In ceea ce priveste ultimul factor, dovezi stiintifice subliniaza influenta nefasta a anumitor pesticide, inclusiv a neonicotinoidelor, care ucid in masa albinele. In afara de otravirea acuta care duce la moartea instantanee a albinelor, s-a observat ca in doze mici, aceste pesticide au efecte neletale, care variaza de la efecte fiziologice, perturbarea procedeelor de recoltare a hranei, interferenta cu comportamentul de hranire si impacturi neuro-toxice asupra proceselor de invatare. Capacitatea albinelor de a rezista la boli si paraziti este direct influentata de expunerea acestora la astfel de substante chimice toxice, lucru care are consecinte catastrofice asupra sanatatii si supravietuirii albinelor melifere si a altor insecte polenizatoare.
Matthias Wüthrich, campaigner pentru agricultura ecologica si lider de proiect pe problema albinelor in cadrul Greenpeace Elvetia, spune: „Datele stiintifice sunt clare: impacturile negative ale pesticidelor care dauneaza albinelor depasesc orice presupuse beneficii. Albinele si insectele polenizatoare salbatice sunt prea valoroase pentru a le pierde: tarile UE nu mai pot astepta si trebuie sa actioneze imediat, prin interzicerea completa si imediata a acestor substante care ucid albinele”.
Greenpeace a identificat sapte pesticide care ucid albinele, a caror interzicere ar trebui sa fie prioritara, din cauza toxicitatii extreme si a efectelor sub-letale si/sau sistemice asupra albinelor. Lista include imidaclopridul si clothianidinul, produse de compania Bayer, thiamethoxamul, produs de Syngenta, fipronilul, produs de BASF si clorpyriphosul, cypermethrinul si deltamethrinul, produse de alte companii agrochimice, care inregistreaza profituri semnificative datorita utilizarii raspandite a acestor substante chimice in agricultura.
Greenpeace solicita factorilor de decizie din Europa sa sprijine interzicerea a trei pesticide neonicotinoide care ucid albinele, masura propusa si de Comisia Europeana pe 15 martie, sa sprijine planurile de actiune ambitioase, la nivelul Europei, de a interzice toate pesticidele care dauneaza albinelor si altor insecte polenizatoare si sa treaca de la agricultura intensiva, bazata pe substante chimice, promovand in schimb agricultura si fermele ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *