Gunoiul clujenilor e selectat de romii de la marginea orasului

Romanii nu se prea inghesuie sa preselecteze gunoiul menajer. Daca ar duce materialele reciclabile la punctele de colectare, clujenii, de exemplu, ar plati mai putin pentru serviciul de salubrizare. Insa nici aceasta facilitate nu ii mobilizeaza.Colectare deseuri Cluj

Preselectarea gunoiului are loc abia la groapa de gunoi, acolo unde romii isi castiga painea din vanzarea materialelor reciclabile gasite.

In Cluj-Napoca au fost instalate pubele speciale pentru deseurile de hartie, plastic si sticla. Acestea insa nu sunt folosite decat foarte rar. Asta in ciuda faptului ca cei care preselecteaza gunoiul menajer platesc la salubrizare cu 25% mai putin.

“Momentan nu se recicleaza, nu face parte din cultura romanilor sa recicleze. La Cluj e un caz aparte, primaria a observat acest lucru si in licitatia pentru gunoi au trecut un pret preferential pentru cei care recicleaza, iar pentru cei care nu vor, va fi un pret mai mare” a spus directorul Rosal Cluj, Sergiu Hosu

Ca sa schimbe mentalitatea cetatenilor, firmele au anuntat ca vor incepe o campanie de informare. Deocamdata insa, cei care preselecteaza gunoiul sunt romii care locuiesc la gropa de gunoi. Ei isi castiga traiul zilnic din vanzarea materialelor reciclabile pe care le aduna dintre resturile menajere aduse de-a valma de la ghenele de gunoi din oras.

La rampa de gunoi a Clujului traiesc 1.500 de oameni. Anul viitor, groapa va fi inchisa pentru a face loc unui depozit ecologic de deseuri, care va avea si o statie de preselectare a gunoaielor. O parte dintre romi spera sa isi gaseasca locuri stabile de munca la viitoarea statie de sortare a deseurilor.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,189FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente