Gunoiul ramane in curtea autoritatilor locale

Rampele ecologice regionale din fondurile structurale pot fi realizate doar de catre autoritatile publice locale.
Implicarea companiilor private, direct sau prin intermediul parteneriatelor public-private (PPP), in construirea de depozite ecologice de deseuri cu finantare europeana nu este posibila in perioada 2007-2013, au aratat reprezentantii institutiei de gestionare a fondurilor structurale pentru mediu.

„Terenul trebuie sa fie in proprietate publica, iar beneficiarii sunt autoritati publice locale. Parteneriatul public-privat nu apare ca posibilitate”, a declarat Attila Darabos, directorul Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Mediu (OIPOS Mediu).

El a subliniat ca nu crede ca este posibila introducerea PPP intre beneficiari, intrucat Programul Operational Sectorial a fost aprobat deja, fara aceasta varianta. „Mediul privat nu este insa exclus de la contractarea fondurilor europene. Deocamdata se va realiza o infrastructura de baza, care urmeaza sa fie completata”, a mai spus Darabos.

Consultanta din fonduri ISPA

in prezent, posibilitatea infiintarii unui depozit ecologic judetean cu sprijinul fondurilor europene este analizata de catre un consortiu de societati de consultanta, care a castigat licitatia cu acest obiect, organizata la nivelul ministerului de resort.

Contractul companiilor Romair Consulting, Kocks Consult Gmbh, Enviroplan SA si Epem SA cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile se refera la asistenta tehnica in vederea pregatirii a cinci proiecte vizand managementul integrat al deseurilor in judetele Cluj, Alba, Caras-Severin, Hunedoara si Salaj, cu finantare din fonduri ISPA. Concret, consortiul de societati va pregati cadrul adecvat pentru ca autoritatile locale sa poata obtine fonduri europene pentru sectorul de mediu, din cadrul programului Operational Sectorial Mediu, axa 2.

Potrivit directorului OIPOS Mediu Nord-Vest, Attila Darabos, la nivelul judetului Cluj s-a pus la dispozitia consultantilor terenul necesar construirii viitoarei rampe ecologice in comuna Chinteni, iar in urma cu aproximativ o saptamana s-ar fi discutat solutiile tehnice.

„Acum se asteapta propunerea consultantilor. Ei vor elabora un master plan, cu situatia exacta, cantitatea de deseuri, localizarea statiilor de transfer din apropierea celorlalte localitati”, a conchis Darabos.

Rampa de 40 de milioane de euro la Chinteni

El considera ca master planul va tine cont si de prioritatile judetului si va cuprinde si inchiderea actualei rampe de gunoi de la Pata Rat. „Actuala rampa trebuie inchisa obligatoriu pana in 2010”, a subliniat directorul OIPOS Mediu.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Palfi Mozes, a aratat ca valoarea proiectului este estimata la 40 de milioane de euro. in cadrul POS Mediu, axa 2 – managementul deseurilor, suma totala disponibila la nivel national este de 1,1 miliarde de euro.

Potrivit Ghidului Solicitantului, aflat in stadiu de propunere, activitatile eligibile in cadrul acestui program cuprind achizitionarea sistemelor de colectare selectiva si a masinilor de transport al deseurilor, constructia sistemelor de sortare, reciclare si compostare, precum si de eliminare a deseurilor, inchiderea depozitelor neconforme etc.

Reprezentantii OIPOS Mediu atrag atentia beneficiarilor asupra necesitatii detinerii proprietatii asupra terenurilor si a acceptului populatiei din apropiere. De asemenea, proiectele trebuie corelate cu investitiile din domeniu realizate deja cu sprijinul fondurilor de pre-aderare, un alt aspect foarte importat fiind respectarea exigentelor procedurii de licitatie publica.

Investitie ecologica „romaneasca” la Cojocna

in ultimul an, in Cluj s-a vehiculat intentia de infiintare a unui depozit ecologic din partea mai multor persoane si institutii, creandu-se o competitie intre Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Judetean Cluj si compania Rosal, a omului de afaceri Silviu Prigoana.

in cele din urma, Silviu Prigoana a achizitionat un teren in apropierea localitatii Cojocna, unde doreste sa construiasca un institut ecologic.

„Va fi o fabrica si un institut de cercetare, cu statie de compostare, sortare si realizarea de produse finite. E o chestiune romaneasca, dorim ca investitia sa fie realizata 50% din fonduri proprii, 50% din fonduri guvernamentale”, a declarat Silviu Prigoana pentru ZIUA de Cluj.

Sursa: Ziua de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *