Soferii britanici vor primi subventii de pana la 5.000 de lire sterline pentru cumpararea de masini hibrid si electronice, dupa ce noile date arata ca schemele guvernamentale implementate sprijina revenirea sectorului auto european, arata Times Online.
eco-car
Conform unor planuri ale guvernului britanic, care urmeaza sa fie publicate joi, oficialii au luat aceasta decizie pentru temperarea costurilor initiale ridicate ale autovehiculelor ecologice, in special cele ale bateriilor acestor tip de masini.

Subventiile fac parte din planul guvernului de 250 milioane lire sterline, anuntat anterior, care are ca scop promovarea vehiculelor cu emisii scazute de carbon in urmatori cinci ani, urmand ca aprobarea acestora sa fie discutata in cadrul intrunirii de astazi a guvernului.

“Mai putin de 0,1% din cele 26 de milioane de masini din Marea Britanie sunt electrice, deci avem un potential enorm de reducere a emisiilor”, a declarat secretarul transporturilor, Geoff Hoon.

In acelasi timp, cancelarul Alistair Darling ar urma sa implementeze o schema de pana la 2.000 de lire sterline pentru schimbarea masinilor vechi cu cele noi, dupa ce astfel de programe au avut succes mai ales in Germania si Franta.

Noile date publicate astazi arata ca vanzarile de masini noi pe piata europeana au scazut cu o rata anuala de 9% in martie, sub asteptarile analistilor, ca urmare a sprijinului guvernelor acordat pentru incurajarea cumpararilor, a anuntat asociatia europeana a producatorilor auto, ACEA.

In Europa de Vest, vanzarile au scazut cu 8%, la 1,43 milioane vehicule in martie, in timp ce acestea au urcat cu 39,9% in Germania, cea mai mare piata a regiunii, unde astfel de scheme au fost introduse in ianuarie.

Programul guvernului german, in urma caruia peste 860.000 de proprietari auto au primit 2.500 de euro pentru schimbarea unui vehicul vechi cu unul nou, a avut un impact semnificativ asupra vanzarilor. In Franta, vanzarile au urcat cu 8% luna trecuta.

Totusi, vanzarile pe piata britanica au scazut cu 30,5%, in timp ce in Spania acestea s-au diminuat cu 38,7%.

Banca Europeana de Investitii (BEI) a aprobat la inceputul lunii credite totale de 866 milioane euro pentru producatorii auto din Europa, cu scopul de a-i ajuta pe acestia sa construiasca vehicule cu un grad scazut de emisii de dioxid de carbon.

Suma se adauga programului de 3,6 miliarde euro aprobat in decembrie 2008 si destinat producatorilor europeni de masini personale si camioane. Aproximativ 63% din creditul acordat va fi acordat prin Facilitatea pentru un Transport European Curat, program initiat de BEI.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here