WWF Romania a inceput, in cadrul unui parteneriat public-privat, un proiect Life Nature de 1,3 milioane euro, ce are ca scop conservarea a doua specii de pasari de pe Dunare, rata rosie si cormoranul pitic, a declarat, joi, pentru NewsIn coordonatorul proiectului, Cristian Tetelea.
„Valoarea proiectului este de 1,3 milioane euro, din care Uniunea Europeana contribuie cu 979.000 euro, respectiv 75% din finantare. WWF Austria participa cu aproape 150.000 euro. De asemenea, fiecare dintre ceilalti parteneri contribuie cu bani la acest proiect care va dura pana in decembrie 2012. Scopul este sa imbunatatim habitatul in care aceste doua specii cuibaresc si se hranesc. Reconstructia ecologica este benefica, totodata, si pentru populatia locala”, a explicat Tetelea.
La nivel international, ambele specii sunt amenintate cu disparitia, iar Romania gazduieste cele mai multe exemplare de rate rosii si cormorani pitici din Europa.
In Delta Dunarii, cele doua specii sunt protejate, in schimb, populatia de pasari raspandita de-a lungul Dunarii, in Romania si Bulgaria, este sub continua amenintare, ca urmare a activitatilor umane. De altfel, depozitarea deseurilor de-a lungul apei, utilizarea excesiva a fertilizatorilor in pescarii, practicarea unui turism la scara larga afecteaza calitatea habitatelor celor doua specii.
Obiectivul principal al proiectului transfrontier Life Nature, implementat in Romania si Bulgaria, este sa asigure conditiile favorabile de conservare a celor doua specii.
„Concret, acest lucru presupune, in primul rand, conservarea si reconstructia zonelor umede de-a lungul Dunarii folosite ca zone de hranire si cuibarire, diminuarea pagubelor produse asupra pescariilor de cormoranul pitic si instruirea actorilor locali (implicati in mare parte in activitati de pescuit si vanatoare), cu privire la statutul celor doua specii si necesitatile de habitat ale acestora”, potrivit WWF.
Alti parteneri in acest proiect sunt Societatea Ornitologica Romana, Agentia pentru Protectia Mediului Olt si Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman, societatea de pescarie Mediator Trans, Parcul Natural Persina din Bulgaria si WWF Bulgaria.
Rata rosie si cormoranul pitic sunt considerate specii prioritare pentru obiectivele programului Life Nature al Uniunii Europene. Se estimeaza ca mai putin de 39.000 de perechi de rate rosii si mai putin de 18.000 de cormorani pitici mai cuibaresc in Europa. Dintre acestea, aproape o treime traiesc in Romania si cateva sute in Bulgaria.
WWF Programul Dunare-Carpati Romania urmareste conservarea naturii si a proceselor ecologice in Romania si in regiunea Dunare-Carpati, initiind, deruland si sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitatii biologice, a speciilor salbatice si a ecosistemelor naturale.
Sursa: NewsIn