In Covasna se va inregistra o asociatie care promoveaza folosirea plantelor bioenergetice

Conducerea Asociatiei Intreprinzatorilor Mici si Mijlocii din Covasna (ASIMCOV) a inceput demersurile pentru inregistrarea unei asociatii, care sa includa persoanele interesate de cultivarea plantelor bioenergetice, numele acesteia fiind „Asociatia Verde”.
plante bioenergetice
Directorul ASIMCOV, Vajda Lajos, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca asocierea in acest domeniu este foarte importanta, cu atat mai mult cu cat utilajele pentru prelucrarea acestor plante sunt foarte scumpe. In prima faza Asociatia se va inregistra cu 15 membri, pentru a fi mai usoare demersurile in acest sens, iar ulterior vor adera si alti producatori.
Potrivit sursei citate, pana in prezent in Covasna s-a cultivat un hectar cu planta salix, un arbust de salcie potrivit pentru energie alternativa, si urmeaza ca intr-o comuna, la Poian, un alt producator sa cultive 6 hectare.

Totodata, promotorii proiectului fac demersuri ca in acest an sa cultive experimental cate un hectar de salix in cateva comune – Belin, Aita Mare, Haghig, Brates, Poian, Estelnic, Alungeni, cu sprijinul autoritatilor locale de aici.
Vajda Lajos a precizat ca in primul an investitia de plantare a salixului este destul de consistenta, de 1.500 – 1.600 de euro pe hectar, dupa care veniturile sunt de aproximativ 800 de euro pe hectar.

Potrivit sursei citate exista deja o piata interesata de energia alternativa, tocatura care rezulta din salix putand fi folosita in centrale termice, pentru incalzirea unor institutii sau locuinte.

„Si plopul sau salcamul pot fi folosite, productia lor merge foarte bine pe sistemul clasic al lemnului de foc. Salix este foarte buna pentru centrale termice, iar emisia de CO2 este aproape zero, arderea este de 98%. Plopul sau salcamul mucegaieste foarte repede, salix nu. Este o afacere extraordinara, afacerea viitorului”, a spus directorul ASIMCOV despre culturile bioenergetice.

In privinta modelului care ar trebui aplicat si in tara, privind cultivarea plantelor alternative, Vajda Lajos a declarat ca modelul austriac ar fi cel mai potrivit, si vor face demersuri ca aceste plantatii sa fie subventionate ca surse de energie.
In judetul Covasna exista in jur de 12.000 de hectare de teren care nu sunt folosite si care ar putea fi cultivate cu salix, mai spune directorul ASIMCOV.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *