Organizatiile colective care vor sa preia si sa recicleze deseuri de baterii si acumulatori vor trebui sa depuna documentatia in vederea autorizarii la agentia de protectia mediului si sa achite un tarif de 7.500 lei, potrivit unui ordin comun emis, joi, de ministrii Mediului si Economiei.
Pentru vizarea anuala a licentei de operare tariful este tot de 7.500 lei, iar pentru revizuirea autorizatiei tariful este de 3.000 lei. Banii vor fi platiti in contul indicat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), se arata in Ordinul pentru constituirea Comisiei de evaluare si autorizare a organizatiilor colective si pentru aprobarea Procedurii si criteriilor de evaluare si autorizare a organizatiilor colective, in vederea preluarii responsabilitatii privind realizarea obiectivelor anuale de colectare si reciclare a deseurilor de baterii si acumulatori.
Producatorii care vor sa-si indeplineasca tintele de colectare si reciclare in mod individual o pot face prin obtinerea autorizatiei de la Comisia de evaluare si autorizare, care emite licenta de operare pentru o perioada de 2 ani.
Producatorii de acumulatori si baterii trebuie sa se inscrie pana la finalul lunii aprilie in registrul deschis la ANPM si sa achite 500 lei pentru obtinerea Formularului de inscriere. Numai producatorii noi se vor putea inscrie dupa aceasta data.
Romania a transpus in reglementarile nationale Directiva privind regimul bateriilor si acumulatorilor, iar producatorii de baterii si acumulatori vor fi obligati sa colecteze deseurile acestora in proportie de cel putin 25% din productie pana la 26 septembrie 2012, respectiv 45% pana la 26 septembrie 2016. Costurile de colectare, tratare si reciclare a tuturor bateriilor si acumulatorilor colectati urmeaza sa fie acoperite tot de producatori.
Sursa: NewsIn