Guvernul ia masuri pentru ca sa scapam de sanctiunile UE

  0
  377

  Executivul a aprobat astazi, printr-o hotarare, declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica, ca parte integranta a retelei ecologice europene ”Natura 2000” in Romania, a carei construire a fost asumata de tara noastra prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana (UE).

  Prin noul act normativ, suprafata siturilor ”Natura 2000” ajunge aproape sa se dubleze, la circa 16% din suprafata terestra a Romaniei, din care 10% sunt arii de protectie avifaunistica. „Obligatia de a indica aceste zone este cruciala, daca vrem sa atingem obiectivul UE privind protectia biodiversitatii pana in 2010″, a explicat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas. Potrivit tratatului de aderare, Romania era obligata sa ia masurile necesare – care sa respecte directivele si deciziile din tratat – incepand cu data aderarii, fara sa i se fi acordat vreo perioada de tranzitie in acest domeniu. Hotararea Guvernului vine dupa ce, saptamana trecuta, Comisia Europeana a anuntat ca initiaza procedura de infringement (incalcarea prevederilor Tratatului UE) impotriva Romaniei, pentru nerespectarea legislatiei comunitare privitoare la biodiversitate.

  Prin desemnarea ariilor speciale de protectie avifaunistica se vor lua masurile necesare pentru conservarea, mentinerea sau restabilirea populatiilor de pasari de interes comunitar, precum si a habitatelor acestora. Astfel, Guvernul Romaniei ia masurile necesare pentru a evita deteriorarea habitatelor naturale si perturbarea speciilor salbatice de interes comunitar in ariile propuse ca viitoare situri ”Natura 2000”, in conformitate cu prevederile directivelor europene privind conservarea pasarilor salbatice, a habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.

  Citeste articolul integral Guvernul ia masuri pentru ca sa scapam de sanctiunile UE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.