Guvernul pregateste o noua taxa auto! Legea va avea la baza principiul „poluatorul plateste”

  1
  543

  Proiectul privind noua taxa auto va fi publicat in luna august pe pagina de internet a Ministerului Mediului, iar principiul de baza va fi „poluatorul plateste”, a declarat, joi, la Pitesti, ministrul de resort, Nicolae Nemirschi.

  poluare
  „Draftul de propunere a acestei legi se va vedea in august, cand va fi postat pe site-ul Ministerului si supus unei dezbateri publice. Nu cred ca legea nu va trece in aceasta toamna de Parlament, urmand sa fie aplicabila de la 1 ianuarie 2010”, a mai spus Nemirschi, aflat intr-o vizita de lucru la uzina Dacia.

  El a mai afirmat ca actuala taxa auto a adus un echilibru intre politicile sociale si politicile de mediu. „Taxa existenta nu a facut decat sa duca un picut la un echilibru intre politicile sociale si politicile de mediu. Principiul care trebuie sa domine o astfel de taxa este poluatorul plateste. Este practic un impozit pe poluare si fiecare va plati in functie de cat polueaza”, a precizat ministrul.

  Nemirschi a mentionat ca a avut deja consultari cu importatorii si producatorii de autoturisme pe tema noii taxe de mediu, dar a evitat sa spuna daca noua taxa va fi mai mica sau, dimpotriva, mai mare si s-a rezumat sa afirme ca „va fi o taxa”.

  Taxa de poluare auto care a inlocuit de la 1 iulie 2008 vechea taxa de prima inmatriculare a suferit anul trecut mai multe modificari, ajungand sa aiba, pentru o scurta perioada, in decembrie, o valoare tripla. Din 19 februarie 2009, actualul guvern a redus taxa de poluare auto cu o treime.

  In 25 iunie, Comisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei informatii in legatura cu legislatia privind aplicarea taxei de poluare pentru autoturisme, suspectand ca actuala legislatie romaneasca are efecte protectioniste asupra industriei auto nationale.

  Sursa: Realitatea TV

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.