In situl Semenic – Cheile Carasului se afla un numar insemnat de pesteri si avene, aproximativ 650, care reprezinta habitatul natural pentru 11 specii de lilieci, protejate la nivel national si european.
Pe zi ce trece, habitatul se degradeaza datorita poluarii, cu deseuri menajere, si a depozitarii ilegale de resturi animaliere. Pentru conservarea faunei si florei, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara a implementat, la inceputul lunii ianuarie, proiectul „Managementul Conservativ al Habitatului 8310 din Situl Natura 2000 Semenic – Cheile Carasului”, care se va incheia in ultima luna din 2011.
Din acest motiv, vineri, la sediul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Caras-Severin a avut loc o intalnire, in vederea formarii grupului de lucru pentru elaborarea unui plan de actiune, pe termen scurt si lung, pentru conservarea habitatului, pentru un numar de 65 de pesteri, si a speciilor de lilieci de aici. Astfel, reprezentantii proiectului s-au angajat sa curete si sa reabiliteze pesterile dezafectate, precum si sa monteze grilaje de fier la intrari, in vederea conservarii valorilor naturale.
Ghisela Cepanariu, sef Serviciu Implementare Politici de Mediu – din cadrul ARPM, considera ca pentru implementarea proiectului este nevoie si de implicarea autoritatilor locale din zona sitului: „Avem nevoie de sprijinul autoritatilor locale, precum si de cel al cetatenilor. In acest sens, vom demara o ampla campanie de informare a publicului, prin editarea de materiale informative si difuzarea de spoturi publicitare. De asemenea, avem in vedere si implementarea sistemului de colectare selectiva a deseurilor biodegradabile si reciclabile din aria sitului”.
Mentionam ca valoarea totala a proiectului este de aproximativ 600.000 de euro, finantarea fiind asigurata de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei.
Roxana Nafiru
www.roon.ro