In 15 ianuarie 2009, trebuia sa demareze programul „Casa Verde”, prin care se alocau 110 milioane de euro pentru ca populatia Romaniei sa realizeze surse de enerogie alternativa, de la 15 februarie urmand sa se colecteze cererile..
Din pacate, Nicolae Nemirschi, noul ministru al Mediului, a anuntat o noua amanare pe termen… nelimitat. De remarcat ca pana la amanarea initiala, fusesera depuse 1.950 de dosare si acreditate 359 de firme de catre romanii doritori sa-si instaleze sisteme de incalzire cu energie regenerabila.
Prima etapa de finantare, avea un buget total de 520 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane – adica aproximativ 95 milioane de euro pentru persoane fizice, dar se pare ca banii vor pleca in alta parte!
Zilele trecute, acelasi Nemirschi, pregatind o reteta, probabil, mai rentabila, anunta pe un ton alarmist ca in urmatorii douazeci de ani, zece judete din sudul tarii vor suferi un proces de desertificare! Pe lista, sunt nominalizate Dolj, Olt, Teleorman, Calarasi, Braila Constanta, dar si Gorj, Mehedinti si Tulcea. Nu sunt nominalizate Giurgiu sau Ialomita, dar surpriza, apare Caras-Severinul!
Din discutiile cu specialistii am tras concluzia ca totul e facatura a ministrului, care vrea sa justifice blocarea proiectului „Casa Verde” si sa transfere fondurile in alte proiecte. In fapt, deja o parte din amintitele fonduri se duc la Dabuleni, fieful electoral al lui Mircea Geoana, unde se vor demara lucrari de reabilitare a sistemului de irigatii si un program de reimpaduriri. Reamintim ca, dupa 1989, locuitorii din zona amintita si-au vandalizat sistemul de irigatii si au defrisat ilegal 3.000 de hectare de paduri de salcami, plantate pe vremea lui Ceausescu pentru a fixa nisipurile.
Alt proiect care urmeaza sa fie finantat din fondurile programului „Casa Verde” se va derula in zona Tecuci.
„Casa Verde” insemna 95 de milioane euro.. Impartit la opt regiuni, plus Bucuresti, ar fi insemnat, in medie, peste 10,5 milioane euro pe regiune. Deturnarea acestor bani de catre Nicolae Nemirschi priveaza alte regiuni de sume insemnate, care ar fi putut contribui la bunastarea locuitorilor de acolo.
Din pacate, Regiunea Vest nu are un om care sa-i sustina interesele la acest capitol in guvern, asa ca banii care ni se cuveneau vor pleca sa rotunjeasca unele conturi de pe Dambovita.
VALERIU MISA , directorul Centrului Regional de Meteorologie Banat-Crisana:
„In zona de dealuri de la Caras-Severin, inclusiv Moldova Veche, nu prea vad eu desertificare in douazeci de ani. Lumea sa nu se sperie, pentru ca pentru o desertificare ar fi necesare zeci de… decenii.
Au aparut deja idei, precum ale unui cercetator sarb, Mihailovici, care da o ciclicitate de 10.000 de ani. Subscriu cu foarte mare entuziasm la aceasta idee. Inca nu se stie cum va fi. De fapt, planeta se va incalzi ducandu-ne spre o glaciatie sau spre o incalzire.
Ar fi bine insa sa fim atenti. Sa avem grija ce facem acum, pentru a nu avea intensitati mari la fenomenele meteo-ro-logice periculoase. Sunt decisive activitatile de azi ale celor sase miliarde de locuitori ai planetei, neglijenta lor, goana dupa hrana si bani, atitudinea irationala, care pot provoca o crestere a intensitatii fenomenelor meteorologice periculoase: averse de ploaie violente, vanturi violente, grindina de dimensiuni mari etc.
Cat despre vest, cat o fi de arida zona asta de la Sannicolau pana la Nadlac, oricum nu ajunge la starea de desertificare din Oltenia in urmatorii 20-30 de ani, cu certitudine de suta la suta”.
ANDREI KISS, biolog, sef Sectia de Stiinte Naturale a Muzeului Banatului:
„Daca temperatura planetei se ridica numai cu un singur grad, efectele vor fi drastice si vor fi percepute peste tot pe glob. Din pacate, totul se intampla la nivel global si prea putine sunt lucrurile care se pot face la nivel local. Din nefericire, omul este singura fiinta care este capabila sa-si distruga habitatul!
Nu stiu care este situatia judetului Caras-Severin. Sunt cei de la Agentia de Protectie a Mediului Resita care, in mod sigur, au prognoze pe termen scurt, mediu si lung, care tin seama de o serie de factori ca: evolutia agriculturii, gospodariilor individuale, industrie, sivicultura, cresterea animalelor etc”.
OLGA GHILBUS, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Caras-Severin:
Am vazut si eu stirea, precum ca, in 20 de ani, zece judete vor fi cuprinse de desertificare si am vazut ca facem si noi parte din acea lista. Eu nu stiu despre ce poate fi vorba, poate de zona cuprinsa intre Oravita si Moldova Noua, unde temperatura este intotdeauna mai mare cu citeva grade decat media pe tara. De fapt, aceasta zona se apropie mai mult de clima mediteraneana decat de cea temperata. Cred ca cei din guvern au facut sau vor face un studiu in acest sens, oricum, nu stiu pe ce se bazeaza, pentru ca de la noi nu au solicitat nici un fel de informatii”.
Am vazut si eu stirea si mi s-a parut exagerata in ceea ce priveste judetul Caras-Severin. Chiar acum sunt la un simpozion de politici agricole la Camera de Comert si Industrie si am vorbit cu mai multi specialisti. Au fost cu totii de acord ca nici Carasul si nici Timisul nu pot intra in aceasta categorie. Cu toate acestea, temperaturi foarte ridicate primavara si la inceputul verii pot avea consecinta scaderea productiei de cereale cu 30-40%, pentru ca este stiut ca, in perioada de formare a bobului, paioasele, precum graul, orzul, ovazul, secara au nevoie de cele mai mari cantitati de apa. Asta se poate insa intampla in orice an cu temperaturi ridicate, dar de aici pana la desertificare mai este cale lunga.”
sursa www.opiniatimosoarei.ro