Guvernul taxeaza si mancarea din import

Importatorii care achizitioneaza cereale, carne, zahar, peste sau fructe si legume din Uniunea Europeana vor plati TVA in Romania. Combaterea evaziunii fiscale va insemna, de fapt, tot majorari de taxe. Produsele de lux vor redeveni accizabile, iar pretul alimentelor s-ar putea majora.taxe alimente

Proiectul de ordonanta prin care Guvernul vrea sa combata evaziunea fiscala are atatea neajunsuri incat oamenii de afaceri si liderii asociatiilor din domeniile afectate sunt convinsi ca masurile astfel preconizate vor avea, de fapt, efecte adverse in economie.

Pe de-o parte, intre producatorii autohtoni si comercianti se vor produce blocaje imposibil de depasit, iar de cealalta parte importatorii de alimente vor avea costuri mai mari pentru ca vor plati TVA in Romania, nu in tara de origine a produselor importate.

Blocaj intre comercianti si producatori

„In Romania, TVA (19%) este mai mare decat in tarile de origine, mai ales in cazul alimentelor, pentru care se aplica de regula cote reduse”, ne-a explicat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA). Pana acum, achizitiile intracomunitare presupuneau plata TVA in tarile de origine ale produselor – taxa care era deductibila in Romania si, in plus, cota de TVA este mai mica in multe dintre tarile membre UE decat la noi.

Reamintim ca Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru produsele alimentare de baza se situeaza la mai putin de 10% in statele membre ale Uniunii Europene, mult sub nivelul de 19% practicat in prezent in Romania. In noile conditii fiscale, producatorii sunt obligati practic sa plateasca TVA intr-un ritm mai alert decat cel in care isi iau banii pe marfa vanduta.

„Noi recuperam banii de la comercianti in 70-90 de zile, dar la stat trebuie sa platim TVA in mai putin de 30 de zile. Asta ne va arunca intr-un blocaj din care nu stiu cine poate sa iasa”, ne-a declarat Romulus Dascalu, presedintele patronatului Garant. El arata ca statul nu recunoaste sumele blocate in TVA de recuperat cu intarziere. Mai mult, faptul ca tot mai multe magazine mici dau faliment conduce la imposibilitatea ca producatorii sa-si mai recupereze intr-un timp rezonabil sumele blocate in marfurile nevandute.

Toate acestea vor conduce intr-un final la majorari de preturi, mai ales la produsele alimentare importate din UE. Adaugati aici faptul ca intre 60% si 80% din alimentele vandute in Romania provin din import si veti avea adevarata dimensiune a efectelor pe care le va avea ordonanta guvernamentala asupra acestei piete.

Ordonanta este neconforma

In nota de fundamentare a ordonantei de urgenta, Ministerul Finantelor admite ca taxarea inversa si aplicarea TVA in interiorul tarii pentru achizitiile intracomunitare contravine regulamentelor Comisiei Europene, insa isi asuma eventualele sanctiuni.
„In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri din anumite categorii cu risc crescut de frauda, proiectul de act normativ contravine Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA”, se arata in nota de fundamentare.

Si aplicarea taxarii inverse pentru livrarea in interiorul tarii a bunurilor din anumite categorii cu risc crescut de frauda, altele decat cele prevazute de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, este neconforma fara a obtine o derogare in acest sens.

Cum se combate evaziunea

– Inspectorii Garzii Financiare pot opri masinile pentru control si ii pot perchezitiona pe contribuabilii suspecti de evaziune;
– TVA se plateste la intrarea in Romania a marfurilor importate, nu in tara de origine;
– Platitor de TVA este beneficiarul, nu furnizorul sau intermediarul;
– Revin sau intra in sfera produselor accizabile: cafeaua verde, iahturile, parfumurile, bijuteriile (cu exceptia verighetelor).

Calendarul protestelor

– Confederatiile sindicale isi vor intensifica protestele, urmand ca acestea sa culmineze cu o greva generala pe 31 mai.
– Ion Popescu, presedintele confederatiei Meridian, a anuntat ca pe 31 mai toate trenurile, de calatori sau de marfa, se vor opri pe calea ferata.
– Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a spus ca profesorii vor intra si ei pe 31 mai in greva generala pe termen nelimitat.
– Pana atunci vor fi organizate pichete si demonstratii, iar in ziua in care Guvernul isi va asuma raspunderea pe pachetul legislativ si scrisoarea catre FMI, se va organiza un lant uman la Parlament.
– Dumitru Costin, presedintele BNS, spera ca la aceasta actiune sa se alature si lucratori din domeniul privat, nu numai in semn de solidaritate, ci si pentru ca si ei vor fi afectati de scaderea pensiilor si a salariilor bugetarilor.

Acciza pe coada vulpii

Statul va reintroduce accize la produsele considerate a fi de lux, cum ar fi iahturile, armele, bijuteriile si blanurile naturale, altele decat cele de oaie si capra. Aceasta masura face parte din proiectul pentru ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale.

Printr-o astfel de masura, Guvernul urmareste sa aduca mai multi bani la bugetul de stat pentru a putea echilibra diferenta dintre veniturile incasate si cheltuielile efectuate, adica deficitul bugetar. Nu vor fi accizate barcile, cu sau fara motor, cu lungime mai mica de 8 metri si cu motor mai mic de 25 cai putere, precum si iahturile si alte nave si ambarcatiuni destinate utilizarii in sportul de performanta.

De asemenea, vor fi scutite de la plata accizelor si produsele exportate direct de operatorii economici, producatori sau prin operatori care isi desfasoara activitatea pe baza de comision, produse provenite din donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si produsele livrate la rezerva de stat si la rezerva de mobilizare. Accizele vor fi percepute firmelor, asociatiilor familiale si persoanelor fizice autorizate care produc sau achizitioneaza din teritoriul comunitar ori din afara teritoriului comunitar astfel de produse.

Anul trecut, in octombrie, Guvernul a decis, tot printr-o ordonanta de urgenta, ca, de la data de 1 ianuarie 2010, va elimina accizele pentru produsele de lux, tocmai pentru ca taxarea nu era conforma cu legislatia europeana. „Se incalca prevederile articolului 90 din Tratatul de instituire a Comunitatilor Europene” se arata in nota de fundamentare din octombrie 2009. In prezent, Guvernul isi asuma eventualele sanctiuni ale Comisiei Europene si va aplica taxarea diferentiata pentru aceasta categorie de produse.

Nivelul accizelor la produsele de lux

Blanurile naturale vor fi accizate cu 45%, iahturile si alte nave si ambarcatiuni de agrement cu 5%-15%, bijuteriile din aur si/sau platina cu 15% (verighetele fac exceptie, fiind accizate cu doar 10%), produsele de parfumerie cu 10%-35%, armele de vanatoare, altele decat cele de uz militar, cu 100%.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *