Halda Panga Sud ameninta orasul Berbesti

Dupa ce halda de steril Panga Nord din comuna Mateesti, judetul Valcea, a distrus opt case din satul Turcesti si a afectat zeci de hectare de teren agricol, alunecari de teren au inceput si la Panga Sud.
Stefan Aurel, primarul orasului Berbesti, a spus ca halda Panga Sud a fost preluata de la Exploatarea Miniera Berbesti de primarie in anul 1998 si, conform Legii nr. 18/1991, oamenii au fost pusi in posesie pe ea. „Cetatenii au fost improprietariti cu teren pe halda, pe care l-au cultivat cu grau si porumb fara sa planteze si pomi. Halda Panga Sud se intinde pe o suprafata de 28 de hectare de teren. In 2004 au aparut primele alunecari de teren aici si aproape jumatate din ea e afectata, in trei directii, de acest fenomen”, a declarat Stefan Aurel.

Din cauza umiditatii, alunecarea de teren de la Panga Sud s-a accentuat saptamana trecuta si a avansat cu sase metri catre locuintele oamenilor din satul Valea Mare din Berbesti si catre paraul Taraia. „E vorba de un front de alunecare care a blocat un drum de acces ce face legatura intre satele Valea Mare si Damteni si a afectat sapte hectare de teren ale localnicilor din zona. Alunecarea e la o distanta de 10-20 de metri de paraul Taraia. Preventiv, am dus in zona si utilaje cu care sa intervenim in cazul in care va ajunge in albia paraului, pentru a preveni aparitia unor inundatii. Deocamdata s-a mai stabilizat si, conform masuratorilor, in ultimele 48 de ore nu a mai avansat si nu exista pericolul ca paraul sa fie obturat”, a precizat Stefan Aurel. Acesta a afirmat ca alunecarea nu pune casele din Valea Mare in pericol, cele mai apropiate locuinte aflandu-se la o distanta de 200 de metri de steril. „Cel mai afectat este localnicul Vasile Iliescu, care detine o suprafata mai mare de teren cultivata cu lucerna. Terenul lui a fost acoperit de alunecare. Probabil ca proprietarii afectati vor fi despagubiti doar daca au avut terenurile asigurate”, a sustinut primarul. In comuna Mateesti, alunecarea de teren de la halda Panga Nord a distrus in februarie si martie casele a opt familii din satul Turcesti.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *