Hartile de inundabilitate vor fi gata pana in 2009

Primariile vor sti exact care sunt zonele predispuse la inundatii

Hartile vor fi publice

Din 2009, hartile de inundabilitate vor fi gata, si asta chiar inaintea statelor europene, care au ca termen de finalizare a acestora, anul 2011 . Institutul National de Hidrologie si de Gospodarire a Apelor (INHGA) coordoneaza un program care se va finaliza, printre altele, cu elaborarea hartilor de inundabilitate. In prezent, se lucreaza de zor la realizarea hartilor. Acestea vor fi mana cereasca pentru localitatile in care viiturile au ucis vieti si au distrus gospodarii intregi. „Potrivit legislatiei europene, statele membre vor elabora harti de inundabilitate (hazard) si harti de risc. Harta de inundabilitate arata extinderea zonei inundate si variatia nivelurilor si a adancimilor apei la viituri.

Primele beneficiare ale hartilor vor fi primariile, dar acestea vor fi accesibile si publicului larg. Exista niste harti de inundabilitate din anii „70, elaborate pe baza informatiilor din teren de la acea vreme, dar sunt depasite fiindca, intre timp, configuratia albiilor s-a schimbat, au aparut noi constructii pe cursurile de apa”, ne-a explicat Daniela Radulescu, director INHGA. „Tendinta este – desi poate sa sune ciudat – sa invatam sa traim cu inundatiile. Trebuie sa acceptam ca viitura e un fenomen natural si nu avem cum o stopa, tot ce putem sa facem este sa evitam pagubele, sa nu mai construim in zone cu risc si sa cream mai mult spatiu pentru rauri”, a mai spus aceasta. Realizarea hartilor 3D este prevazuta in Planul National pentru prevenirea si diminuarea efectelor inundatiilor.

Pentru prima data in Romania, zboruri cu „ecouri” si raze laser

Hartile vor fi disponibile pentru cele mai importante 10.000 de kilometri de cursuri de apa. Realizarea lor are la baza o tehnologie interesanta si foarte costisitoare, numita LIDAR: pentru prima data in Romania, se fac zboruri complexe cu elicopterul, pentru a obtine modelul digital al cursului de apa si al zonei din jur. Cum traducem LIDAR? „Creierul” operatiunii este un senzor fixat cu foarte mare precizie de un elicopter. Senzorul transmite semnale laser spre pamant, pe care le reprimeste apoi cu ajutorul unui receptor.

Semnalele ricoseaza, in momentul in care intalnesc anumite obstacole in drum. Astfel, masuratorile reprezinta rezultatul razelor laser reflectate de un obiect, fiind bazate pe diferenta de timp dintre emisia si receptia razei laser, potrivit revistei Market Watch. Asa numitul ecou ofera informatii despre inaltimea arborilor sau structura verticala a unei zone. De pilda, primul ecou este dat de varful copacilor, iar ultimul – de sol. Pana acum s-au facut astfel de zboruri in bazinul Jiului, Ialomita – Buzau, Olt, Crisuri, Mures, Somes – Tisa si in zona Banatului. La anul se vor mai face zboruri pe Siret si se vor continua cele de pe Somes -Tisa. Planul National pentru prevenirea si diminuarea efectelor inundatiilor cuprinde, in speta, lucrari de reamenajare pe 8 bazine importante, cu zone predispuse la viituri.

Este vorba, in mare, despre bazinele de mai sus. Pe langa harti, se vor mai face si alte lucruri: brese in unele diguri, pentru a crea zone umede si a lasa cursul sa revina la albia sa naturala, se vor construi diguri inelare din loc in loc, care sa apere satele de viituri, albiile vor fi reconectate cu vechile meandre, si vor fi create lacuri de acumulare pentru retinerea undelor de viitura, dar asta ca ultima solutie.

„Exista niste harti de inundabilitate din anii „70, elaborate pe baza informatiilor din teren de la acea vreme, dar sunt depasite, fiindca, intre timp, configuratia albiilor s-a schimbat, au aparut noi constructii pe cursurile de apa” – Daniela Radulescu, director Institutul National de Hidrologie si de Gospodarire a Apelor

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *