Taxe mici pentru masini vechi

0
392

Guvernul pregateste reducerea taxei pentru masinile second-hand, urmand ca aceasta sa se calculeze numai in functie de vechimea masinii, nu si de capacitatea cilindrica.

Cei mai avantajati de noile masuri vor fi cei care au achizitionat masini mai vechi de 20 de ani, taxa scazand cu 90%. La polul opus se afla posesorii masinilor noi. In cazul lor, taxa se reduce cu numai cateva procente. Potrivit unor surse din Executiv, citate de HotNews, care preia stirea din „Informatia de Cluj”, memorandumul referitor la noua taxa auto va fi aprobat in sedinta de miercuri, urmand ca propunerea sa fie trimisa si la Bruxelles. Comisia Europeana a declansat in martie 2007 procedurile actionarii statului roman in justitie din cauza taxei auto. De altfel, premierul Calin Popescu tariceanu declara, in decembrie anul trecut, ca Executivul intentioneaza sa modifice taxa auto astfel incat valoarea acesteia sa se reduca pe masura ce varsta autovehiculului creste, iar calculul sa fie aplicat masinilor cu o vechime de pana la 20 de ani, cu o cota de de reducere a taxei de pana la 90%.

Pentru o masina cu vechime cuprinsa intre 1 si 3 luni, taxa ar urma scada doar cu 3%. Pentru un autovehicul cu vechima curpinsa intre 9 luni si 1 ani, reducerea ar fi de 10% iar pentru o masina cu vechime cuprinsa intre 1 si 2 ani taxa scade cu 15%.

In prezent, taxa auto creste proportional cu vechimea si capacitatea cilindrica a masinii. Impozitul putand ajunge, in cazul unei masini vechi de sase ani cu o capacitate cilindrica de 1.600 cmc, la aproape 3.000 de euro, in multe cazuri taxa depasind chiar valoarea autovehiculului.

In primele zece luni ale anului trecut, statul a incasat 714,3 milioane lei din taxa de prima inmatriculare.

Sursa: 9AM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.