Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca statul nu dispune de fonduri pentru investitiile in hidrocentrala Tarnita-Lapustesti din judetul Cluj, reactoarele nucleare 3 si 4 si nici pentru electrificarea satelor care nu dispun de acest serviciu.
„In ceea ce priveste electrificarea, 80.000 locuitori nu au acces direct la energie. Cunosc foarte bine aceasta tema, dar trebuie spus ca din aceste locuinte, unele fie sunt construite in zone inundabile, fie nu au autorizatie de constructie. In buget nu au mai fost alocate sume de la stat pentru electrificare, sumele vor cadea in responsabilitatea distribuitorilor. Nu avem fonduri pentru reactoarele 3 si 4 si nici pentru Tarnita”, a afirmat Vosganian.
Costurile pentru constructia celor doua reactoare sunt estimate la aproximativ 4 miliarde de euro, iar proiectul Tarnita-Lapustesti presupune investitii de circa 1,2 miliarde de euro.
Vosganian a adaugat ca statul nu isi mai poate permite o participatie majoritara la compania care vrea sa construiasca reactoarele. „Sper sa nu mai existe un resort populist, statul nu mai poate sustine o participatie de 50%, sa acceptam ca statul sa aiba pozitie minoritara”, a spus ministrul Economiei.
In mandatul sau precedent, la Ministerul Finantelor, Vosganian a acceptat in 2008 cresterea participatiei statului la compania care construieste reactoarele la peste 50%.
Statul a decis in 2008 sa isi majoreze participatia in acest proiect de la 20%, cat avea initial, la 51%. Decizia a fost justificata de Vosganian printr-un studiu social care indica faptul ca populatia s-ar simti mai confortabil daca statul ar detine un pachet majoritar.
Proiectul celor doua reactoare prevedea initial ca niciun partener sa nu aiba o participatie majoritara. In prezent, statul detine peste 80% din compania de proiect si a pierdut, la finele lui 2010, si sprijinul a patru investitoei, nemultumiti de stagnarea proiectului.