Efectele nocive ale poluarii asupra tenului. Cum il afecteaza?

Efectele nocive ale polu?rii asupra tenului. Cum îl afecteaz??
Efectele nocive ale poluarii asupra tenului. Cum il afecteaza?
Efectele nocive ale poluarii asupra tenului. Cum il afecteaza?

Sa traiesti in marile orase nu este niciun atu pentru sanatatea pielii. Tenul este zilnic agresat de factori externi si, cu timpul, fara o ingrijire atenta, se degradeaza considerabil. Dr. Oana Spanu, medic specialist dermatolog (foto), ne explica cum actioneaza factorul poluare asupra pielii noastre si cum putem preveni si trata complicatiile.

Ce efecte are poluarea din marile orase asupra starii de sanatate a pielii?

Poluarea din marile orase, dusmanul silentios creat de civilizatia moderna isi pune treptat amprenta asupra starii noastre de sanatate, fara sa fim constienti de fenomen si fara sa luam masuri de preventie.

Produsii rezultati din industria satelita a marilor orase, din santierele de constructii, reziduurile de ardere de la masini, cele menajere, contamineaza aerul, solul si apa, rezultatul fiind afectarea organelor (plamani, sistem digestiv, renal, neurologic, endocrin ) si bolile uneori grave.

Pielea, fiind scutul de protectie fata de mediul extern, vine inevitabil in contact cu toti acesti produsi de poluare, sensibilitatea ei creste si apar diverse reactii alergice, boli sau chiar cancer. Are loc si accelerarea procesului de imbatranire cutanata la expuneri indelungi la poluare.

Care sunt cei mai daunatori produsi de poluare si cum sa ne ferim de ei?

Aerul incarcat cu praf din santierele de constructii lasa pe piele depozite de zilnic, degradand vitamina E, grabeste procesul de imbatranire si provoaca eczeme. Solventii din produsele de curatenie, lacuri, vopsele prezenti in atmosfera, provoaca alergii cutanate, eczeme, iar clorul poate provoca acnee.

Smogul oraselor mari cu trafic intens are un continut ridicat de radicali liberi si, alaturi de radiatiile UV, favorizeaza aparitia cancerului de piele. Metalele grele din aer, apa sau depuse pe sol sunt o alta cauza de reactii alergice, provoaca boli de tesut conjunctiv sau cancer de piele.

Cum prevenim si atenuam consecintele?

Putem preveni sau atenua impactul asupra pielii al mediului poluat prin cateva reguli simple: demachierea fetei cu lotiuni neutre si spalarea cu apa de 2 ori pe zi, spalarea mai frecventa a mainilor pentru a scurta contactul cu stratul de praf depus si pentru a lasa pielea sa respire, iar consumul zilnic de apa in cantitati mari, de fructe si legume proaspete, bogate in vitamine va ajuta la detoxifierea organismului. Filtrele aparatelor de aer conditionat trebuie mentinute curate pentru a impiedica patrunderea in incaperi a particulelor poluante din exterior, in special in camerele copiilor. Este de evitat , de asemenea, mersul pe jos in orele cu trafic auto intens. Dr Oana Octavia Spanu, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Academica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *