Anul 2011 a fost declarat „Anul International al Padurilor” pentru a atrage atentia asupra faptului ca padurile joaca un rol esential in viata a 1,6 miliarde de oameni constituie habitatul a milioane de specii de animale. In spiritul acestui concept, Scoala generala Vinatori – Popricani, in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului, Muzeul de Istorie Naturala, Directia Silvica Iasi si Societatea Ecologica Aquaterra implementeaza proiectul „Padure, verde padure”, finantat de Fundatia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc si Mol Romania, in cadrul programului „Spatii verzi”. Proiectul are ca scop educarea unor grupuri de copii de virsta scolara din regiune cu privire la rolul ecosistemelor in mentinerea biodiversitatii. In scoala, la Muzeul de Istorie Naturala sau in Rezervatia forestiera Padurea Icuseni, circa 150 de copii si cadre didactice au desfasurat variate activitati: plantarea a 50 de arbori in curtea scolii in luna aprilie, spectacol de dans, teatru si creatie artistica dedicat padurii, pe 22 mai – Ziua biodiversitatii, campania „Copacul din carton” in care s-a colectat 1 tona de deseuri din hirtie, lectii tematice si concursul „Fii un artist al padurii”. Astazi, de Ziua Mediului, copiii sint asteptati la Muzeul de Istorie Naturala Iasi, unde este prezentata expozitia itineranta „2011 – Anul international al padurilor”, ce atrage atentia asupra rolului padurilor in sustinerea vietii, precum si asupra pericolului despaduririlor masive din ultimii 50 de ani. Tot la Muzeu va avea loc premierea celor mai frumoase lucrari realizate in cadrul concursului scolar de creatie artistica „Fii un artist al padurii”. Lucrarile artistice sint realizate numai din elemente naturale (frunze, flori, seminte), sint pline de imaginatie si culoare si sugereaza aspecte ale ecosistemelor forestiere.
Proiectul se va incheia cu o excursie tematica, coordonata de specialistii de la Agentia pentru Protectia Mediului, in Rezervatia forestiera Padurea Icuseni – rezervatie ce se afla in apropierea Scolii Vinatori.
„Aerul pe care-l respiram, mincarea, apa si medicamentele de care avem nevoie pentru a supravietui, diversitatea vietii pe Pamint, clima care ne influenteaza prezentul si viitorul – toate depind de paduri”, a afirmat directorul general al IUCN, Julia Marton-Lefèvre, la deschiderea manifestarilor dedicate Anului International al Padurilor.