Iasul, parte a celui mai important eveniment de mediu

Iasul, parte a celui mai important eveniment de mediu
Iasul, parte a celui mai important eveniment de mediu

In fiecare an, in ultima sambata din luna martie, milioane de oameni, institutii si companii sting luminile timp de o ora, alaturandu-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie, Ora Pamantului. Si anul acesta, Primaria Iasi organizeaza mai multe actiuni ce aduc in prim plan importanta protectiei mediului.

  • Campania “Iasi recicleaza, locul deseurilor nu este in preajma ta”: in perioada 24 – 28 martie, intre orele 08.30 si 16.30, iesenii sunt asteptati sa aduca deseuri electrice si electronice vechi sau defecte (orice aparat care se baga in priza sau functioneaza cu baterii) la punctele de colectare special create in cadrul Centrelor de Cartier ale municipalitatii (Tatarasi, Alexandru cel Bun, Nicolina, Pacurari, Frumoasa), dar si pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, la centrul de colectare deschis in perioada 24 – 29 martie, intre orele 10.00 – 18.00.
  • Tombola cu premii: Fiecare deponent va primi cupoane valorice pentru aparatele electrice mari: in valoare de 40 lei pentru combine, vitrine si lazi frigorifice, congelatoare – intregi si complete; si 20 lei pentru masini de spalat rufe si vase, uscatoare de haine, aparate de aer conditionat – intregi si complete. Aparatele de mari dimensiuni pot fi preluate gratuit de la domiciliu sau de la institutii si societati comerciale, cu o programare in prealabil. Programarea poate fi facuta la numerele de telefon 0800.444.800 si 0765.622.140, intre orele 09.00 –  17.00. Pentru alte aparate electrice predate (fier de calcat, aspirator, cafetiera, monitor, mixer, televizor, radio etc) deponentii sunt inscrisi la o tombola cu premii, al carei mare premiu consta intr-o bicicleta.

 

  • Campania “Scolile iesene se implica in protectia mediului”: Peste 23 de licee, scoli si gradinite vor organiza numeroase evenimente in perioada 17- 29 martie: conferinte pe teme de mediu, concursuri interactive, actiuni de educatie ecologica, campanii de colectare deseuri, actiuni de ecologizare a parcului scolii, expozitii de desene, postere, colaje realizate de elevi pe tematica salvarii Planetei.
  • 29 martie – Ora Pamantului: sambata, 29 martie, timp de o ora, in intervalul orar 20.30 – 21.30, se va stinge iluminatul public pe pietonalul Stefan cel Mare si iluminatul arhitectural la cladirile monument istoric din zona. In acelasi timp, in fata Palatului Roznovanu, vor avea loc mai multe evenimente: expozitii de proiecte de mediu intre orele 14.00 – 20.00, spectacolul “Sunetul Pamantului” la ora 20.30 si un spectacol de jonglerii cu foc, programat pentru ora 21.00.

Organizatori
Primaria ii indeamna pe ieseni sa isi schimbe stilul de viata pentru a se reduce impactul negativ asupra planetei. Luna Earth Hour este organizata de Primaria Iasi impreuna cu Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec, SC Salubris, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” prin Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, Universitatea “Cuza” prin Facultatea de Geografie si Geologie, Facultatea de Fizica si Facultatea de Biologie, Inspectoratul Scolar Judetean, Liga Studentilor Chimisti, Liga Studentilor Geografie-Geologie, Liga Studentilor Biologie, Palas Mall si United Business Center.

Pe 29 martie, Ora Pamantului va fi marcata si la Iasi, pe pietonalul Stefan cel Mare fiind programate mai multe actiuni

Peste 7.000 de orase
La indemnul WWF, organizatia care a initiat miscarea Earth Hour in anul 2007, peste 7.000 de orase din peste 152 de tari au stins lumina de Earth Hour in 2013, raspandind un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viata de zi cu zi il are asupra planetei si asupra resurselor naturale. Din 2011, Earth Hour a intrat in etapa “Mai mult decat o ora pentru planeta”, in care oamenii de pretutindeni sunt indemnati, nu numai sa stinga lumina, ci sa se angajeze in actiuni de mediu in fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *