Prefectul de Mures, Marius Pascan, a declarat, marti, ca a participat luni, la Ministerul Mediului, la o intalnire cu o echipa de experti si specialisti ai ministerului pe tema situatiei iazurilor batal de la Azomures si Bicapa Tarnaveni si ca aceste iazuri ar putea fi inchise cu fonduri europene.
La intrevederea de la minister au mai fost invitati reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului Mures, Garzii de Mediu Mures, Directiei Apelor Mures si ai Combinatului Azomures.
„Principala concluzie a acestor discutii este aceea ca Uniunea Europeana este dispusa sa finanteze inchiderea acestor iazuri batal in conditii ecologice si viabilizarea terenurilor in cauza. Numai la Azomures este vorba despre o suprafata de 30 de hectare, care poate fi redata orasului”, a declarat Pascan.
Potrivit acestuia, reprezentantii Ministerului Mediului au precizat ca, pentru a beneficia de aceste finantari din parte Uniunii Europene, aceste iazuri batal trebuie preluate de catre administratia publica locala, respectiv Consiliul Local sau Consiliul Judetean, care, la randul lor, sa inainteze proiectul pentru finantare Uniunii Europene.
„In cadrul discutiilor s-a convenit ca societatea Azomures sa isi asume realizarea unui studiu de prefezabilitate din care sa reiasa care sunt costurile pe care inchiderea iazurilor batal le presupune si pe ce perioada se vor intinde lucrarile respective. Ministerul a pus la dispozitie o lista cu specialisti capabili sa efectueze un asemenea studiu, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie facute cunoscute rezultatele acestuia, legate de costuri, proiectul tehnic si termenul de finalizare a aceste investitii”, a aratat prefectul.
Totodata, reprezentantii ministerului s-au angajat ca la finalizarea studiului sa participe la o convocare a sedintelor de Consiliu Local Tirgu-Mures sau Consiliu Judetean Mures pentru a explica faptul ca exista aceasta garantie a obtinerii fondurilor, daca cererile de finantare vin din partea institutiilor administratiei publice locale.
Prefectul Marius Pascan a precizat ca situatia este mai complicata in cazul batalurilor de la Bicapa Tarnaveni, in sensul ca societatea este in lichidare judiciara, administrator principal fiind AVAS-ul, care se afla in imposibilitatea de legala de efectuare a unor investitii de acest gen. Pana la clarificarea problemei proprietatii nu exista posibilitatea accesarii de fonduri.
„Totusi in urma apelului facut asupra pericolului, avand in vedere ca iazul batal de la Bicapa este o adevarata bomba ecologica, care poate fi oricand amorsata din cauza unor conditii meteorologice propice, si care poate genera chiar un conflict diplomatic transfrontalier, s-a stabilit ca situatia de aici sa fie luata in discutie in cadul Comitetului pentru Situatii de Urgenta Mures, care sa elaboreze o informare catre Guvernul Romaniei,care la randul sau sa adopte o initiativa legislativa de urgenta specifica acestei situatii”, a spus reprezentantul Guvernului in teritoriu.
In acesta saptamana, Ministerul Mediului va transmite o minuta cu obligatiile asumate de parti.
Sursa: NewsIn