Asociatia Salvati Dunarea si Delta sesizeaza Garda de Mediu despre noi acte de braconaj la sturioni

Asociatia Salvati Dunarea si Delta a transmis o noua sesizare Garzii Nationale de Mediu despre actele de braconaj la sturioni facute in zona podului Giurgeni, judetul Ialomita, prezentand si doua inregistrari cu camera ascunsa facute in iune 2008 si septembrie 2009.sturioni

„Braconajul inseamna nu doar o banala preocupare zilnica a unor vilegiaturisti infractionali, mai mult sau mai putin locali, ci inseamna coruptie in Politie, in Garda, in Procuratura si un dezinteres endemic pentru problemele de mediu ale unui judet care este in proportie de aproape 80% sit Natura 2000. Si, nu in ultimul rand, cel mai mare genocid acvafaunistic din Delta Dunarii”, a spus presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Liviu Mihaiu.

Zilnic, zeci de braconieri ii invita pe conducatorii auto care traverseaza podul de peste Dunare din localitatea Giurgeni, judetul Ialomita, sa cumpere specii de peste a caror comercializare este strict interzisa.

„Infloritorul comert ilicit se desfasoara nestingherit de ani buni, iar faptul ca autoritatile de control nu au adoptat nicio masura evidenta pentru stoparea comertului ilegal ne determina sa credem ca situatia este cunoscuta si tolerata in mod constient de catre acestea”, se arata in comunicatul transmis marti de asociatie.

Sesizarea facuta catre institutiile competente este insotita de doua inregistrari cu camera ascunsa: una dintre ele realizata de echipa „Salvati Delta”, in iunie 2008, iar cealalta, realizata de echipa publicatiei „Academia Catavencu”, la inceputul lunii septembrie a acestui an.

„Ambele inregistrari dovedesc ca pescuitul si comercializarea sturionilor – interzise din 2006 pentru o perioada de zece ani – sunt activitati care se desfasoara in continuare pe cursul Dunarii. In acelasi timp, avand in vedere nenumaratele sesizari ale Asociatiei Salvati Dunarea si Delta privind actele de braconaj de la Podul Giurgeni si din Delta Dunarii in general, cele doua inregistrari sunt dovezi ale ineficientei si ale coruptiei autoritatilor de control”, mai arata organizatia de mediu.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta solicita institutiilor responsabile sa dispuna toate masurile necesare pentru identificarea persoanelor care se fac vinovate de incalcarea normelor legislative privind pescuitul speciilor de sturioni, precum si pentru combaterea si stoparea braconajului de pe cursul Dunarii si de pe teritoriul Deltei Dunarii.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *