OMG, la judecata

A venit toamna si ecologistii ies la atac. Asociatia Agent Green a dat in judecata Ministerul Agriculturii si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pe motiv ca refuza sa desecretizeze Registrul national al cultivatorilor de organisme modificate genetic.organisme modificate genetic

Activistii mediului sunt preocupati de zonele in care se cultiva in prezent porumb modificat genetic (MON810 al companiei Monsanto), dar si de cazurile izolate de suprafete cultivate sau contaminate cu soia modificata genetic.

La doi ani de la intrarea in Uniunea Europeana, in Romania se mai gasesc cazuri izolate de insamantari sau contaminari cu seminte de soia modificate genetic (MG). Asta in contextul in care Romania s-a aliniat, incepand cu 1 ianuarie 2007, politicii agricole a Uniunii in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic (OMG), iar respectarea angajamentelor in domeniu implica interzicerea cultivarii de soia MG.

Voluntarii ecologisti ai Asociatiei Agent Green au anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca, pe raza comunei Chirnogi din judetul Calarasi, a fost descoperit un lot de soia conventionala contaminata 0,28% cu soia Roundup Ready, brevetata de compania Monsanto. „Cultivarea de soia MG nu este autorizata in Uniunea Europeana, unde se aplica toleranta zero in astfel de cazuri. Rezultatele de laborator confirma ca 0,28% din cultura de soia aflata intre coordonatele GPS latitudine N 44° 05′ 13,59″ si longitudine E 26° 31′ 04,09″ este modificata genetic”, se arata intr-un comunicat de presa al Agent Green.

„Daca nu se iau masuri imediate de distrugere a culturii, boabele produse de o singura planta de soia MG vor putea fi insamantate la anul, iar contaminarea va fi masiva”, a adaugat Paun. El a declarat pentru Jurnalul National ca au fost analizate 441 de frunze de soia din plante diferite prelevate in diagonala in camp, iar coordonatele GPS au fost inregistrate pe teren. Totodata au fost efectuate doua feluri de analize – teste rapide, la fata locului, si la laboratorul certificat Umweltbundesamt din Viena (Cele rapide au aratat ca este soia MG, iar cele de laborator ca 0,28% din probe sunt OMG, ceea ce inseamna ca este un caz de contaminare).

DEZMINTIRE
Autoritatile locale au dezmintit insa informatia. DADR (Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Calarasi) sustine, prin vocea inspectorului Constantin Angelescu, ca nimic nu este adevarat. Responsabilul, care ieri (marti) se afla in camp pentru a preleva mostre de soia si a le trimite la laborator, a declarat pentru Jurnalul National ca dezvaluirile Agent Green sunt „minciuni, minciuni, minciuni”, lotul respectiv fiind cultivat doar cu soia conventionala necontaminata.

Cu rezultatul analizelor deja facute la laboratorul austriac, ecologistii de la Agent Green solicita Garzii Nationale de Mediu sa distruga cultura contaminata cu soia MG din Chirnogi si cere Ministerului Agriculturii sa renunte la legislatia pentru coexistenta plantelor MG cu alte forme de agricultura si sa elimine plantele MG din catalogul national al soiurilor.

PRECEDENTE
Aceasta nu este insa prima abatere a intreprinzatorilor romani in domeniul agriculturii. Ecologistii au descoperit, in septembrie 2007, o suprafata cu soia MG in Insula Mare a Brailei. Ca si in 2009, au fost trimise mostre la Umweltbundesamt, iar rezultatele au confirmat temerile: plantele folosite in aceasta cultura erau modificate genetic. In octombrie 2007, la zece luni dupa aderarea efectiva a Romaniei la UE, ecologistii au gasit, in judetul Bihor, un alt caz de cultivare ilegala
cu soia MG.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *