Niciun proiect nu a fost depus inca pentru programul de impaduriri, anunta Fondul de Mediu

1
436

Administratiile locale si asociatiile de proprietari de terenuri agricole nu au depus inca niciun proiect pentru programul de impadurire a terenurilor agricole degradate, caruia Ministerul Mediului i-a alocat 100,25 milioane lei (23,8 milioane euro) in 2009,a anuntat Administratia Fondului de Mediu.impadurire

„Pentru programul de impaduriri nu s-a depus niciun proiect”, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai AFM.

Initial, programul ar fi trebuit sa se deruleze intre 7 si 21 septembrie, dar Administratia Fondului pentru Mediu a aprobat prelungirea sesiunii de depunere a proiectelor pana pe 30 septembrie.

Suma maxima ce poate fi acordata unui coordonator in cadrul sesiunii de finantare este de 5 milioane lei, se arata in Ghidul de finantare a programului, publicat pe pagina de internet a AFM.

„Scopul Programului il constituie imbunatatirea calitatii mediului prin extinderea suprafetei impadurite la nivel national, ameliorarea progresiva a capacitatii de productie a terenurilor agricole degradate, mentinerea biodiversitatii si dezvoltarea continua a functiilor ecologice si sociale ale padurilor”, potrivit documentului.

De asemenea, se urmareste combaterea schimbarilor climatice prin diminuarea efectelor secetei, limitarea desertificarii, precum si asigurarea standardelor de sanatate a populatiei si protectia colectivitatilor umane impotriva factorilor daunatori, naturali si antropici.

Programul se aplica in toata Romania atat in zonele rurale, cat si in cele de la marginea oraselor, iar finantarea se face din taxa de poluare colectata la Fondul de Mediu.

Suprafata propusa pentru impadurire trebuie sa fie de cel putin 1 hectar in zona de campie, 2 hectare in zona de deal si 3 hectare in zona de munte, iar numarul de puieti forestieri ce trebuie plantati variaza intre 625 si cel mult 10.000 bucati pe hectar.

La campie pot fi plantati puieti de anin negru, cer, cires salbatic, dud alb, frasin comun, garnita, gladita, jugastru, mojdrean, par salbatic, plop alb si negru, salcam, stejar pedunculat si pufos, tei argintiu si ulm de camp.

La deal, speciile forestiere eligibile sunt: carpen, carpinita, cer, cires salbatic, fag, frasin comun, garnita, gladita, gorun, jugastru, mojdrean, paltin de munte, par salbatic, tei de deal, salcam, ulm de munte, brad alb, molid, pin negru si silvestru.

La munte vor fi acceptate proiecte care vizeaza plantarea de fag, gorun, paltin de munte, scorus de munte, ulm de munte, brad alb, larice, molid, pin negru si silvestru si zambru.

De asemenea, in program au fost incluse cateva specii care sunt eligibile pentru toate cele trei zone, respectiv catina alba, calin, cenuser sau fals otetar, corn, lemn cainesc, liliac, maces, paducel, salcioara si scumpie.

Pe 6 iunie, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, anunta ca prin proiectul „Ofensiva padurii”, vor fi plantati 45 milioane de copaci. „Nu vor fi plantari de forma, ci proiecte menite sa insemne ceva, in zone de extrema importanta, din sudul tarii, pentru ca Romania e supusa deja schimbarilor climatice”, spunea Nemirschi.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.