Ibericii impusca pe bani grei mistreti in Romania

0
387

Romania a devenit principalul punct de atractie al vanatorilor din Peninsula Iberica

Spaniolii, in frunte cu regele Juan Carlos, platesc bani grei pentru o zi de vanatoare in padurile din Muntii Carpati.

Leopoldo Garcia, om de afaceri din Madrid, ne-a marturisit ca abia asteapta sa mearga in concediu la Timisoara. „Suntem un grup de sase persoane care ardem de nerabdare sa vanam in padurile din Romania. Toamna trecuta, mai multi prieteni de-ai mei au fost in concediu la Timisoara si au fost incantati de conditiile de acolo; asa ca eu si mai multi amici vom merge sa vanam mistreti in padurile preferate de Ceausescu. Toti suntem pasionati de acest sport si vrem sa ne petrecem concediul in stil vanatoresc. Tarifele sunt destul de ridicate, dar se pare ca merita fiecare cent”.

In fiecare an, sute de spanioli vaneaza in Romania, in ultimii ani inregistrandu-se o crestere a numarului acestora. Insa nu numai faima padurilor s-a dus peste hotare, ci si cea a… femeilor. „Majoritatea prietenilor mei sunt burlaci; ni s-a spus ca romancele sunt foarte frumoase. Niciodata nu se stie ce-ti rezerva un concediu de vanatoare”, afirma amuzat Leopoldo.

Partide spectaculoase

Mistretul este una dintre speciile cele mai raspandite din Romania si traieste si in depresiunile montane, dar si in zonele de la malul marii. Odata cu dezvoltarea turismului vanatoresc, s-a extins si varietatea ofertelor. Agentiile de turism si asociatiile de vanatori s-au specializat in organizarea de partide pentru straini.
„Prietenii mei au vanat in mai multe tari din Europa de Est, motiv pentru care pot face o comparatie obiectiva.

Mi-au spus ca au ramas placut surprinsi de minutiozitatea cu care romanii au organizat totul. Au fost insotiti de ghizi cu experienta si li s-au pus la dispozitie caini bine antrenati”, spune Leopoldo. Romanii organizeaza partide de vanatoare la goana, cu sau fara caini, unice prin rezultat si spectaculozitate. Metodele sunt alese de catre organizatori in functie de preferintele clientilor. „Noi practicam panda la locurile de hranire. Este cea mai comoda si sigura metoda”, adauga Leopoldo.

In patul lui Ceausescu

Spaniolii vor sa fie cazati in hoteluri sau in cabane, cele mai solicitate fiind cele in care era cazat fostul dictator. Pentru a dormi o noapte in patul in care s-a odihnit Ceausescu, ibericii platesc in jur de 100 de euro. Perioada admisa pentru vanatoarea de mistreti incepe la 1 august si se incheie la mijlocul lui februarie, cu un interval optim cuprins intre 15 octombrie si 15 decembrie, cand imperecherea se intensifica.

Pana la 6.500 de euro pentru un urs

Turismul vanatoresc aduce anual Romaniei sute de mii de euro. Tarifele pentru vanarea unui mistret variaza intre 250 si 750 de euro. Pentru impuscarea unui urs, un vanator poate plati pana la 6.500 de euro. Cea mai ieftina este vanatoarea de iepuri, pentru un exemplar platindu-se doar 20-25 de euro.

Sursa: Universul padurii 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.