Iesenii au protestat impotriva deciziei Ministerului Culturii si Patrimoniului National de a acorda certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru masivul Carnic, Rosia Montana

Scrisoare deschis? c?tre Ministrul Culturii pentru includerea Rosiei Montane pe lista UNESCO

Iesenii au protestat impotriva deciziei Ministerului Culturii si Patrimoniului National de a acorda certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru masivul Carnic, Rosia Montana

Joi, 4 august a.c., in Iasi, zeci de manifestanti au participat la o actiune de protest impotriva deciziei Ministerului Culturii si Patrimoniului National de a acorda certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru masivul Carnic, Rosia Montana, monument istoric din grupa valorica A, recunoscut cu valoare nationala. Manifestatia a durat aproximativ o ora, participantii imbracati in negru si avand fetele acoperite cu masti de gaze sau benzi adezive, in semn de protest impotriva cenzurii din presa, au afisat mesaje: Kelemen Hunor VINOVAT de crima culturala! Kelemen, omul de paie al RMGC! Kelemen Hunor, demisia! Personajul principal al actiunii a fost Kelemen Hunor, arestat pentru crima Culturala.

Actiunea l-a vizat, in mod direct pe actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, care a acordat certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic din Rosia Montana. De asemenea, a fost vizata cenzura din mass-media si embargo-ul Rosia Montana Gold Corporation impus asupra presei din Romania.

Masivul Carnic este monument istoric clasat in grupa valorica A, ce contine cea mai mare densitate de galerii romane (peste 7 km), medievale si moderne (peste 80 km). Ministerul Culturii si Patrimoniului National a dat unda verde distrugerii celui mai important monument istoric de la Rosia Montana si celui mai valoros sit de acest tip din Europa. Ministerul Culturii, cel care ar trebui sa fie primul gardian al patrimoniului national, s-a transformat subit tocmai in calaul acestuia.

Descarcarea de sarcina arheologica este primul pas in vederea scoaterii acestuia de pe lista monumentelor istorice si, astfel, eliminarea statutului de arie protejata. Aceasta decizie este in contradictie cu decizia definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Brasov (2007) care a anulat avizul de descarcare arheologica nr. 4 / 2004, aviz eliberat anterior de aceeasi Comisie Nationala de Arheologie. Avand in vedere ca Romania este un stat de drept, eliberarea aceluiasi cerificat de catre aceeasi comisie este ilegala.

In consecinta, solicitam demisia ministrului Kelemen Hunor si anularea certificatului de descarcare arheologica pentru masivul Carnic!

Reluam cu aceasta ocazie un fragment din scrisoarea semnata de un numar de reputati arhitecti si arheologi,  experti si specialisti in protejarea patrimoniului.Textul integral il gasiti aici: http://www.simpara.ro/Atac-final-la-Rosia-Montana-364.htm

„Este inacceptabil ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National sa intre in rezonanta cu un sistem de manipulare a opiniei publice care profita in exces de gravele probleme sociale existente la Rosia Montana si de lipsa cronica de informare a populatiei in privinta conditiilor necesare pentru o dezvoltare cu adevarat durabila. Este inacceptabil ca un ministru al Culturii si Patrimoniului National sa confunde distrugerea unui monument istoric cu salvarea acestuia. Este inacceptabil ca ministrul Culturii si Patrimoniului National, personal sau prin vocea functionarilor din subordine, sa dezinformeze opinia publica cu privire la consecintele introducerii Rosiei Montane pe lista tentativa a UNESCO, cand aceasta a avut recomandarea unor inalte foruri nationale si internationale, inclusiv Comisiile de Cultura reunite ale Parlamentului Romaniei, si sa se prefaca a nu sti care sunt consecintele abandonarii patrimoniului cultural de la Rosia Montana unei companii economice de interes privat, care promoveaza procedee de conservare si restaurare ce contravin principiilor si practicilor prevazute de conventiile internationale la care a aderat Statul Roman. Este inacceptabil ca populatia dramatic saracita a Rosiei Montane sa nu merite altceva din partea Statului Roman decat o incurajare cu false iluzii despre viitor. ”

Rosia Montana inseamna: tezaur national, patrimoniu natural si cultural, istorie si civilizatie milenara. Doar prin conservarea si valorificarea acestora se va putea asigura dezvoltarea durabila a zonei, iar prin includerea Rosiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial, declarand-o peisaj cultural protejat UNESCO, se poate obtine profit pe termen NELIMITAT.

Proteste similare au avut loc, saptamana trecuta in Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu, Bacau, Oradea si Baia-Mare. Evenimentul din Iasi a fost organizat de catre sustinatori ai campaniei “Salvati Rosia Montana”.Pentru informatii suplimentare, va rugam sa vizitati site-ul oficial al campaniei www.rosiamontana.org si www.simpara.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *