Incendiile din Grecia, care au facut peste 65 de morti si au distrus circa 200.000 de hectare, au determinat Comisia Europeana sa ia in calcul infiintarea unei forte de actiune civile a celor 27 de state membre UE
Acest grup multinational ar urma sa fie alcatuit din 11 module de interventie pentru diverse tipuri de catastrofe naturale.
In functie de riscurile la care anumite tari sunt expuse (spre exemplu, Grecia, Spania si Italia – incendiilor), ele se pot asocia si isi pot pune „la comun” materialele si resursele umane necesare interventiei de urgenta.
„Mai multe state, expuse fie incendiilor, fie inundatiilor, pot colabora si impartasi din experienta ori din mijloacele de combatere a acestor dezastre”, a declarat Stavros Dimas, comisarul european al Mediului. Astfel, viitorul dispozitiv de interventie ar fi operabil, in afara de incendii, in caz de cutremure, de inundatii, de catastrofe maritime, de atacuri teroriste sau accidente chimice.
Comisia se misca destul de incet
Initiativa crearii grupului multinational de interventie se inspira dintr-un raport alcatuit in 2006 de Michel Barnier, fost comisar european si actual ministru al agriculturii in cabinetul francez condus de Francois Fillon. La vremea respectiva, el propusese infiintarea unei forte comune de interventie numita „Europe Aid”, dotata cu un buget anual de 100 milioane de euro.
Avand aprobarea lui Jose Manuel Barroso, Barnier a mai sugerat fondarea unui centru operational comun tarilor UE, care sa ofere solutii pentru diverse scenarii de catastrofe naturale, tinand cont de structurile de interventie ale tarilor implicate si de capacitatea de actiune a acestora.
Anul trecut, raportul lui Michel Barnier s-a lovit insa de opozitia Marii Britanii si Olandei, care doreau sa-si pastreze controlul deplin asupra capacitatilor de lupta impotriva catastrofelor. Inundatiile care au afectat anul acesta Regatul Unit au determinat autoritatile de la Londra sa isi schimbe pozitia.
de Adina Suteu
Sursa: Adevarul