Presedintele Camerei cere precizari in cazul cianurilor

Reactiile la avizul negativ dat marti proiectului care ar fi putut modifica legea minelor, prin care se prevedea interzicerea folosirii cianurilor pe teritoriul Romaniei, nu au intarziat sa apara.

Dupa votul deputatilor din Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, verdictul a fost dat: cianurile pot fi folosite in minerit.

Interdictia prevazuta de proiectul legislativ a fost respinsa fiindca 19 dintre cei 29 de membri ai Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor au votat avizul negativ ori s-au abtinut.

Cei care au sustinut folosirea cianurilor in minerit au fost reprezentantii PD, iar deputatii PSD s-au abtinut.

Interzicerea cianurii in minerit a fost sustinuta si votata de reprezentantii PNL, PRM si UDMR, dar pentru ca majoritatea deputatilor era de cealalta parte a baricadei, proiectul care modifica legea minelor si prin care se prevedea interzicerea folosirii cianurilor in tara noastra a cazut.

Reactiile n-au intarziat sa apara. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), a cerut ieri conducerilor PD si PSD sa-si precizeze pozitia vizavi de atitudinea reprezentantilor celor doua formatiuni politice din Comisia de specialitate si avertizeaza ca la votul din plen asupra acestei legi va cere apel nominal pentru a se vedea “foarte clar” ce grup parlamentar doreste o Romanie curata si sanatoasa si cine sustine folosirea cianurilor pe teritoriul tarii noastre.

Reziduurile de cianuri nu trebuie eliberate in mediu

In minerit, cianura de sodiu (NaCN) se foloseste de aproximativ 30 de ani la scara larga, ca agent de obtinere a aurului si argintului. Cu ajutorul cianurii, 97% din cantitatea de aur poate fi extrasa din rocile care contin acest metal.

Dupa ce aurul este extras, solutia contaminata nu numai cu cianura, ci si cu o cantitate mare de metale grele este depozitata in iazuri de steril. Aceste reziduuri rezultate in urma activitatilor de extragere a aurului reprezinta o amenintare serioasa la adresa sanatatii oamenilor si a mediului si nu trebuie eliberate in mediu.

de Antoaneta Cicioiu

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente