Becurile economice trebuie sa devina lumina viitorului

Chiar daca nu se dau in vant dupa becurile economice, romanii vor fi obligati sa le foloseasca, pentru ca lampile fluorescente vor lua treptat locul celor incandescente de pana acum

Specialistii prognozeaza ca in 2007 vor fi vandute cu 40% mai putine becuri clasice. In opinia acestora, in cativa ani, casele romanilor vor fi luminate in majoritate de becuri economice cu consum redus la jumatate. In plus, in urmatorii doi ani, becurile incandescente vor fi interzise in Uniunea Europeana.

Cu o durata de viata mai lunga, becurile cu halogen sau cele fluorescente sunt cerute insistent de Uniunea Europeana. In primavara trecuta, liderii de la Bruxelles au hotarat ca, cel mai tarziu pana in 2009, casele europenilor trebuie sa nu mai fie luminate de becuri incandescente.

Decizia a fost sustinuta si de producatorii din industria de profil, care declara ca vor trece la productia in serie a corpurilor de iluminat eficiente din punct de vedere al consumului de energie electrica. De altfel, decizia Uniunii Europene, de a renunta la becurile cu incandescenta prin stabilirea unor standarde minime de eficienta, a fost luata la inceputul lunii martie cu acordul producatorilor de profil.

Producatorii mai pasuiesc becurile clasice

Reprezentantii Federatiei Companiilor Europene de Lampi si-au anuntat deja intentia ca, pana in 2015, sa elimine din magazinele europene lampile incandescente, desi planul initial european prevedea ca acestea sa fie reduse cu cel putin 20% pana in 2020.

„Liderii Uniunii Europene ar trebui felicitati pentru sustinerea acordata stabilirii unor standarde minime obligatorii pentru eficienta energetica a corpurilor de iluminare pentru strazi, birouri si locuinte”, a declarat Jan Denneman, presedintele Federatiei Europene a Companiilor ELC, care e si director pentru produse de iluminat de la grupul Philips. Acesta a mai spus ca europenii vor fi nevoiti sa foloseasca becuri economice deoarece trebuie sa respecte deciziile privind eficienta energetica.

Pretul unui bec economic: intre 14 si 55 lei

In functie de firma producatoare, model si durata de viata, cel mai mic pret pentru un bec economic e intre 14 si 55 lei. Chiar daca in prezent, costul unui bec economic poate fi de trei pana la zece ori mai mare decat al unuia clasic, specialistii in folosirea eficienta a energiei spun insa ca, odata cu cresterea volumului de productie, un corp de iluminat economic ar putea costa cu 30% mai putin.

Daca utilizarea becurilor fluorescente sau cu halogen ar creste la 50% din piata de consum s-ar realiza o economie de aproximativ 23 megatone de dioxid de carbon, respectiv sapte miliarde de euro alocati pentru achizitia de energie.

Durata de viata de 10.000 de ore

Becurile economice pot fi fluorescente compacte sau cu halogen si pot consuma cu pana la 80% mai putin fata de becul incandescent. Diferenta dintre un corp de iluminat clasic si unul economic e durata de viata. In timp ce un bec incandescent se poate arde de la cateva ore dupa instalare si poate rezista maximum 1.000 de ore, un bec economic are o durata de viata ce ajunge pana la 10.000 de ore.

Aceasta inseamna ca poate fi de opt pana la 15 ori mai mare decat a unui bec clasic. Cu toate ca becurile incandescente au o lumina calda si reproduc culorile aproape natural, becurile economice au o lumina mai puternica. Pe piata romaneasca exista si modele noi care au o lumina asemanatoare celor vechi.

Firme cu productie exclusiva de becuri economice

Pe piata din Romania au aparut deja companii care produc numai becuri economice pentru export, cum ar fi Edsyrom Lamps Fieni. Lampile produse la Fieni au un consum redus de energie.

O astfel de lampa poate consuma de cinci ori mai putina energie decat un bec clasic de aceeasi intensitate. In medie, firmele autohtone si-au orientat investitiile pentru producerea becurilor economice, dar acestea nu depasesc 30% din bugetul total.

Deocamdata, o parte semnificativa din afacerile celor mai importanti producatori locali o reprezinta comercializarea becurilor clasice.

Bugetele de investitii ale principalilor producatori autohtoni arata ca cele mai mari sume au fost alocate pentru acest an pentru dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie, mare parte din aceste fonduri fiind directionate catre divizia de corpuri de iluminat. In categoria becurilor ecologice si economice produse la noi se pot incadra produsele cu halogen, cele cu leduri, tuburile fluorescente sau becurile compacte fluorescente.

Cel mai vechi bec din lume, in Cartea Recordurilor

Cel mai vechi bec din lume sta aprins non-stop din 1901 si se afla in Statele Unite ale Americii. A fost instalat intr-o 0hala unde stateau pompie-rii din orasul Livermore, statul California. Becul a supravietuit mai multor schimbari: in 1903 a fost mutat intr-o noua hala a pompierilor, iar in 1937 a fost „martorul” renovarii cladirii.

In primii 75 de ani de viata, a fost conectat la o putere de 110 volti. In 1976, venerabilul bec a fost mutat cu o intreaga escorta de pompieri si politisti la o alta statie de pompieri, situata pe strada East Ave. Atunci i s-a marit puterea cu inca 10 volti.

Intre timp, filamentul becului a fost imbunatatit de compania Selby Electric. Becul a fost inclus in Cartea Recordurilor in 1970, fiind declarat cel mai vechi din lume. In 1972, filamentul a fost recunoscut si in cartea cercetatorului Ripley „Belive-It-or-Not”. In 2007, becul a fost inclus in Cartea Recordurilor.

Cand a aparut primul bec fluorescent

Compania Philips a jucat rolul principal in inlocuirea becului clasic cu cel fluorescent. In 1934 a fost inventat becul cu mercur de inalta presiune. Atunci au avut loc etansarea cu cuart a firelor de tungsten si producerea unui nou praf fluorescent. In 1938, Philips a lansat becul fluorescent.

Producerea becurilor fluorescente de dimensiuni mici a avut loc abia in 1980, cand a fost lansat becul fluorescent compact cu tub scurt.

Romania, codasa la economisirea energiei

Statisticile arata ca, la nivelul Uniunii Europene, numarul becurilor ineficiente este de 3,6 miliarde de bucati. Anual, producatorii de corpuri de iluminat vand aproximativ 2,1 miliarde de becuri incandescente si numai 180 milioane de becuri eficiente din punct de vedere economic.

Statisticienii arata ca, daca ar fi folosite cu 50% mai multe becuri economice, Europa ar face o economie de 7 miliarde de euro.

In timp ce media europeana a folosirii becurilor economice este de 2,71/gospodarie, in Romania sunt folosite numai 0,2 lampi economice/gospodarie. Potrivit datelor Institutului pentru Mediu si Conservare din cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene de folosirea becurilor economice, in Romania e cu aproape 14 ori mai mica decat media europeana si de cinci ori mai redusa decat media tarilor care au aderat la UE in 2004.

Aceasta in timp ce germanii folosesc in medie 6,5 becuri economice, danezii 4,9 lampi economice, iar cehii 2,9 astfel de corpuri de iluminat. Inaintea romanilor se afla polonezii si bulgarii, care folosesc 0,5 becuri economice.

Becul a fost testat de englezi, dar inventat de Edison

In 1850, Sir Joseph Swan a inceput sa lucreze la un „bec” alcatuit dintr-o bucata de hartie si un filament subtire. In 1860, Swan a obtinut recunoasterea din partea autoritatilor britanice pentru inventia sa.

Totusi, primul bec incandescent, numit apoi simplu „bec”, a fost reusita lui Sir Joseph Swan, in 1878, cand acesta a introdus o bucata subtire de celuloza intr-un glob de sticla, care apoi a fost inchis ermetic. El a incalzit apoi filamentul, a aspirat gazele obtinand vid in interiorul globului.

La un an dupa aceasta, in 1879, Thomas Edison a inventat adevaratul „bec”, care seamana cu cele cunoscute de noi astazi. Inventarea becului e legata de numele sau, si nu de cel al predecesorului lui. Edison a creat un bec in care filamentul era un fir subtire, carbonizat, de bambus.

Dupa lungi cercetari, la 21 octombrie 1879, inventatorul a conectat o lampa cu fir de bambus la circuitul electric. Astfel, Edison a marit intensitatea curentului, iar lumina s-a facut stralucitoare.

Asa s-a nascut becul electric cu filament de carbune. In 1882, Edison a construit prima centrala electrica la New York, centrala care producea curent suficient pentru 10.000 de becuri.

de Andreea Ofiteru

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *