Oamenii de stiinta recomanda o studiere mai atenta a fenomenelor meteorologice ale Soarelui, pentru ca omenirea sa nu fie luata prin surprindere de furtunile care au loc pe suprafata astrului stralucitor si are ar putea efecta infrastructura terestra.
In septembrie 1859, liniile de telegraf din Marea Britanie si de pe coasta estica a Statelor Unite s-au oprit. Curentul electric a ucis cativa oameni. In acelasi timp, in unele regiuni ale lumii, precum Insulele Baleare s-a creat aurora boreala. Ambele fenomene au avut aceeasi cauza: cea mai puternica explozie solara din istorie, botezata „evenimentul Carrington”, in onoarea cercetatorului britanic Richard Carrington, care a observat explozia pe de Soare.
Ce s-ar intampla daca s-ar repeta un astfel de eveniment? O serie de oameni de stiinta atrag atentia ca dependenta omului modern de electricitate si aparatura electronica poate antrena consecinte dezastruoase. Altii considera ca, dimpotriva, asemenea fenomene vor avea doar un caracter local. Mai mult, ei sustin ca o asemenea explozie s-a produs deja.
In numarul din august al revistei Physics World este publicat un articol care descrie urmarile catastrofale ale unei furtuni solare de proportii, subliniind, in context, ca, in realitate, stiinta stie prea putine despre Soare.
Ideea articolului este ca reperarea fenomenului Carrington este inevitabila, lucru care s-ar putea intampla intr-un viitor destul de apropiat. Autorul materialului afirma, de asemenea, ca a fost elaborata deja tehnologia necesara slabirii efectului unei furtuni de acest gen.
Concesintele prezentate de Ashley Dale in articolul sau sunt pe cat de catastrofale, pe atat de posibile. In spatiu, satelitii si astronomii pot fi expusi radiatiilor solare. In straturile inalte ale atmosferei, pot fi puse in pericol zborurile avioanelor. Pe pamant, transformatoarele de inalta tensiune pot fi supuse unei sarcini care sa provoace un scurt-circuit in lant, lasant in intunerit intreprinderi, institutii, spitale. Si, fireste, va pica internetul.
Incercand o evaluare a daunele provocate de o repetare a fenomenului Carrington, compania Lloyd’s a avansat cifra de 2.600 de miliarde de dolari la nivel global. „Sunt cifre absolut estimate. Este dificil de calculat adevarata amploare a pagubelor intr-o lume atat de complexa si interdependenta ca a noastra”, a comentat Dale.
O furtuna solare ajunge pe Terra in trei etape. Prima se consuma in primele ore de la producerea fenomenului, cand ionosfera este supusa unor puternice raze gama si ultraviolete. Vin, apoi, protoniisi electronii incarcati cu energie cinetica. In sfarsit, dupa doua-trei zile, au loc eruptii de masa coronala si care, intrand in actiune cu magnetosfera, formeaza un scut protector in jurul planetei, care nu permite patrunderea vantului solar.
In mod normal, acest fenomen conduce la aparitia aurorei boreale. Dar daca explozia este de o putere neobisnuita, urmarile pot fi cu totul altele. De regula, scrie Ashley Dale, „o furtuna solara de dimensiunile celei din 1859 are loc o data la 150 de ani”.