Ministerul Mediului: Oportunitatile actuale si viitoare de investitii in energiile regenerabile

Energia electric? ar putea înlocui gazele ?i p?cura la înc?lzirea locuin?elor
Ministerul Mediului: Oportunitatile actuale si viitoare de investitii in energiile regenerabile
Ministerul Mediului: Oportunitatile actuale si viitoare de investitii in energiile regenerabile

Ministerul Mediului cauta solutii de a produce energie verde pentru a veni in intampinarea autoritatilor si investitorilor. Cu acest prilej ministrul mediului, Attila Korodi, a sustinut un discurs, joi, 7 august, la cea de-a XXII-a editie a Conferintelor Focus Energetic, ce a avut ca tema „Finantarea investitiilor energetice in conditiile noilor viziuni nationale si europene”.

In ceea ce priveste potentialul Romaniei de a produce energie verde, ministrul Attila Korodi a declarat: „transformarea sistemului de putere este solutia cresterii verzi care presupune investitii masive in energiile regenerabile, a retelelor inteligente si a eficientei energetice. Din acest punct de vedere Romania a facut progrese in pas accelerat. Daca ne uitam pe cifre, acestea vorbesc de la sine. Anul trecut productia totala de energie verde a fost de peste 22,3 Terra Watti ora, cu o capacitate electrica totala instalata in unitatile de producere de 4.350 MW.”

Evolutia sectorului de energie regenerabila in Romania

Evolutia acestui sector de-a lungul ultimilor 10 ani este spectaculoasa. Pionieratul productiei de energie verde in Romania, la nivelul anului 2005, era reprezentat de numai 3 instalatii de productie, si anume doua instalatii eoliene si o micro-hidrocentrala.

Promovarea Hartii soarelui si a vantului in perioada 2006-2008 s-a dovedit a fi un prim pas in dezvoltarea acestui sector. Astfel, la sfarsitul lui 2009, existau deja 31 de instalatii care produceau energie din surse regenerabile.

„De aici, putem vorbi de un adevarat boom in acest sector; in 2011 erau deja 82 de instalatii. Numarul acestora aproape ca s-a dublat in 2012, ajungand la 151, iar cea mai importanta crestere s-a inregistrat la sfarsitul anului trecut, cand erau deja functionale 559 de unitati care livrau in sistem energie verde.

Daca ne referim la sursele din care aceste instalatii produc energie, la sfarsitul lui 2013, in Romania erau functionale 14 instalatii pe biomasa, 73 de instalatii eoliene si 77 de unitati de productie din surse hidro. De departe cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o insa sectorul de productie din surse fotovoltaice. Daca, la nivelul lui 2012, erau functionale 41 de astfel de unitati, anul trecut se inregistrau nu mai putin de 395 de instalatii fotovoltaice.

Astfel, la nivelul anului 2013, ponderea energiei electrice din surse regenerabile in consumul total brut de energie electrica a ajuns la 40%. Aceasta evolutie ne-a transformat in campionii verzi ai Europei, indeplinindu-ne de pe acum tintele europene impuse pentru anul 2020” a completat ministrul Korodi.

Solutii de finantare a sectorului de energie regenerabila

„Chiar daca cifrele arata foarte bine astazi, poentialul de energie verde nu este valorificat la maxim. Pentru a mentine acest ritm accelerat de valorificare investitorii au la dispozitie noi solutii de finantare. Am agreat la nivel european ca cel putin un procent de 20% din Fondurile Structurale pentru perioada 2014-2020 sa fie orientat catre masuri privind schimbarile climatice. Asadar, bugetul Uniunii Europene joaca un rol cheie in promovarea actiunilor cu relevanta climatica in toate sectoarele economiei europene.

Unul dintre cele sase programe operationale, Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) propune actiuni in patru sectoare:
infrastructura de transport,
protectia mediului,
managementul riscurilor si adaptarea la schimbarile climatice,
energie si eficienta energetica.

Specific sectorului energie, viitorul POIM promoveaza investitii cu rol in utilizarea eficienta a resurselor naturale limitate. In acest sens, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice impreuna cu Banca Mondiala deruleaza deja un program de asistenta tehnica in care o componenta importanta se refera la stabilirea prioritatilor de investitii.

In urma evaluarii, expertii au stabilit deja aceste axe investitionale pentru reducerea impactului schimbarilor climatice in acest sector. Acestea se refera la:
Modernizarea retelei de distributie;
Modernizarea sistemelor de termoficare comunala viabile din punct de vedere economic;
Reabilitarea termica a cladirilor rezidentiale construite in perioada 1950-1990;
Reducerea intensitatii energetice in sectorul industriilor producatoare de otel si substante chimice.

De asemenea, Romania are la dispozitie oportunitati de finantare prin Programul LIFE, cu un capitol special destinat schimbarilor climatice. Scopul Programului LIFE 2014­2020 este sa actioneze ca un catalizator pentru o mai buna implementare si integrare a obiectivelor de mediu si climatice. Concret, vorbim despre proiecte precum:
gestionarea riscului de inundatii;
gestionarea secetei in regiuni cu deficit de apa;
planificarea si instituirea in zonele urbane si rurale a unor masuri de retentie naturala a apei;
dezvoltarea de noi modele pentru realizarea tranzitiei catre o economie verde.

In data de 18 iunie a fost lansat call-ul in vederea depunerii proiectelor pe LIFE, iar beneficiarii romani vor trebui sa depuna propunerile de proiecte pana in data de 16 octombrie 2014. Aceste propuneri de proiecte vor fi transmise direct Comisiei Europene, urmand ca analiza sa se faca de catre specialistii de acolo.

Schimbarile climei ne oblige sa schimbam viziuni! Desigur, viziunile noi au nevoie de investitii bine gandite si planificate. Prin urmare, in vederea asigurarii unei absorbtii adecvate si consistente a fondurilor UE in exercitiul financiar 2014-2020 e nevoie de o cooperare la nivel institutional si de scrierea proiectelor astfel incat Romania sa-si indeplineasca tintele asumate la nivel European si national.

Din punctul meu de vedere insa, avem capacitatea sa depasim aceste tinte, asa cum, de altfel, am demonstrat-o deja” a concluzionat ministrul mediului, Attila Korodi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *