In Bucuresti s-ar putea infiinta un serviciu public de salubrizare, dezinsectie si deratizare daca va fi aprobat proiectul de hotarare nr. 144 (PDF) care se afla in dezbatere publica pana pe data de 4 februarie 2014.
Obiectivele generale urmarite prin aceasta strategie de cei de la PMB sunt imbunatatirea de viata a cetatenilor, sustinerea dezvoltarii economico-sociala a Bucurestiului si altele.
Pentru a sustine necesitatea acestui nou proiect, autoritatile locale prezinta date si cifre, legate de suprafata si altele, pentru a face legatura intre cauza si efect: din cauza aglomeratiei Bucurestiul e un oras infestat.
„Regiunea Bucuresti Ilfov are o suprafata totala de 1821 kilometri patrati, din care 13,1% reprezinta teritoriul administrativ al Municipiului Bucuresti si 86,9% al judetului Ildov. Bucurestiul are o suprafata de 238 km patrati (0,8 % din suprafata Romaniei), din care suprafata construita este de 70%, respectiv 166 kilometri patrati. Pentru ca este o zona importanta si dezvoltata, Capitala este un mare producator de desueri municipale (menajere, industriale, din comert si institutii, stradale etc.) de aici si pericolul de „invadatori” nedoriti”, se arata in proiect.
Totodata initiatorii legii sustin ca este nevoie de o strategie pentru ca orasul este poluat si, implicit, vulnerabil in fata „pradatorilor”.
„La inceputul anului 1995 Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS – situa Bucurestiul pe primul loc in Europa ca nivel de infestare cu sobolani si tantari, care ulterior au dus la imbolnaviri in randul cetatenilor”, se mai arata in document.
Desi s-au luat masuri, autoritatile locale sustin ca e nevoie de un plan unitar, integrat de igienizare.
„Pentru reusita Planului unitar, integrat de igienizare, se va delega serviciul unui antreprenor care va realiza ambele operatiuni: deratizare si dezinsectie. Planul de igienizare trebuie sa fie un plan unitar si continuu ale carui actiuni trebuie sa se desfasoare dupa o planificare riguroasa a tratementelor ce urmeaza sa fie aplicate”, mai propun autoritatile locale.
Mai mult chiar, daca hotararea va fi aprobata, bucurestenii care detin un teren sau un spatiu verde de utilitate publica si nu se ocupa de salubrizare sau deratizare risca o amenda cuprinsa intre 200 – 1000 de lei.
Credeti ca e o idee buna ca cei de la Primaria sa infiinteze un serviciu public de salubrizare, dezinsectie si deratizare?