In Bulgaria este nevoie de doar trei avize pentru a pune in functiune un parc eolian, in timp ce in Romania sunt necesare 85

Valvis imprumuta 5,4 mil. euro pentru constructia unui parc fotovoltaic
In Bulgaria este nevoie de doar trei avize pentru a pune in functiune un parc eolian, in timp ce in Romania sunt necesare 85

In Bulgaria este nevoie de doar trei avize pentru a pune in functiune un parc eolian, in timp ce in Romania sunt necesare 85. Birocratia excesiva, cadrul legislativ deficitar, coruptia si absenta finantarilor sunt principalele bariere in dezvoltarea pietei de energie regenerabila din Romania, se arata intr-un studiu al Fundatiei Terra Mileniul III

Cercetarea releva faptul ca in cadrul Planului National de Actiune in Domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PANER), numarul total de avize si aprobari se ridica, in medie, la aproximativ 100, in timp ce in Bulgaria este nevoie de numai trei asemenea documente.

Potrivit unuia dintre producatorii intervievati in studiu, in unele cazuri, aceeasi documentatie este ceruta de mai multe ori. „Sunt solicitate doua planuri diferite pentru Planul Urbanistic Zonal si pentru autorizatie, desi e vorba de acelasi document, dar astfel se incaseaza taxele de doua ori la cadastru”, a declarat producatorul.

Birocratia excesiva de la noi din tara face ca obtinerea documentelor de avizare sa dureze aproximativ doi ani.

„Taxa de prietenie”

De asemenea, lipsa de transparenta, legislatia instabila, birocratia excesiva sunt considerati factori care pot determina fenomenul de coruptie si, desi adesea se evita folosirea termenului, multi dintre producatori sau investitori il sugereaza sau il amintesc prin formule ca „taxa de prietenie” sau „ungerea sistemului”.

Pe lista problemelor semnalate de catre respondenti in ceea ce priveste investitiile in domeniul energiilor regenerabile se mai afla favoritismul guvernamental, lipsa personalului calificat, lipsa transparentei decizionale la nivel central, regional si local, reteaua inadecvata de transport si distributiei a energiei, lipsa de previziune si de strategie pe acest segment.

In viziunea producatorilor chestionati in studiul Terra Mileniul III si tinand cont de datele oficiale, conform carora cererile de racordare din partea investitorilor la Sistemul Energetic National (SEN) insumeaza o putere de peste 11.000 megawatti (MW), practic doar un sfert (3.000 Mw) din cererile de racordare din acest moment ar avea sanse sa se concretizeze.

In atare conditii, Transelectrica estimeaza ca pentru solutionarea problemelor retelelor sunt necesare investitii de peste 500 milioane euro, se mentioneaza in concluziile cercetarii.

Producatorii prefera energia eoliana sau solara

In topul preferintelor companiilor din Romania ce deruleaza proiecte de exploatare a SER se afla energia eoliana si cea solara. Pentru Romania, tinta asumata este ca, pana in 2020, un procentaj de 24% din consumul final brut de energie sa provina din SER. Pe de alta parte, argumentele in favoarea dezvoltarii pietei SER tin de reducerile de costuri ale combustibililor pe termen lung si independenta energetica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *