Din cauza schimbarilor climatice, presedintele arhipelagului Kiribati din Pacificul de Sud planuieste sa mute populatia in insulele Fiji

Din cauza schimbarilor climatice, presedintele arhipelagului Kiribati din Pacificul de Sud planuieste sa mute populatia in insulele Fiji

Presedintele arhipelagului Kiribati din Pacificul de Sud planuieste sa mute populatia in insulele Fiji. Aceasta masura are la baza schimbarile climatice si cresterea nivelului marii, care ameninta sa inghita arhipelagul.

Presedintele Anote Tong a declarat ca planuieste sa cumpere aproximativ 24.000 de kilometri patrati din insula principala a arhipelagului Fiji, Viti Levu. Pamantul, care poate fi achizitionat la pretul de 9,6 milioane de dolari, poate gazdui intreaga populatie de 103.000 de oameni a arhipelagului Kiribati.

Insulele Fiji sunt situate la o distanta de aproximativ 2.250 km departare de Kiribati si au o populatie de 850.000 de locuitori. Desi Kiribati are un nivel de trai scazut, presedintele declara ca banii pentru achizitia teritoriului vor proveni din mineritul cu fosfat, bogat in anii 1970 in arhipelag.

Aprobarea parlamentara pentru achizitia teritoriului de catre presedintele Anote Tong va fi definitivata in luna aprilie. Purtatorul de cuvant al guvernului din Fiji a declarat ca planurile propuse de Kiribati sunt in studiu si ca in cursul saptamanii viitoare se va elibera o declaratie oficiala.

Riscurile la care este supus Kiribati sunt cauzate de faptul ca majoritatea insulelor sale se afla la doar la cativa metri deasupra nivelului marii. Doua insule nelocuite au fost deja inghitite de nivelul marii. Cateva sate au fost mutate din cauza contaminarii resurselor subterane de apa cu apa marii.

Pe langa aceasta problema, mai exista schimbarile cantitatilor de precipitatii, furtunile si refluxurile, care ameninta populatia la fel de mult precum ridicarea nivelului oceanului.

Nivelul estimat de crestere al nivelului marii in Pacific este de doi milimetri pe an, dar este foarte probabil ca acesta sa creasca datorita incalzirii globale, ajungand la cinci milimetri pe an.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente