Productia de energie verde reprezinta unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei romanesti. Companiile autohtone, aflate la inceput de drum, au insa concurenta acerba din partea Chinei sau a altor state care s-au orientat de mai mult timp spre aceasta industrie.
Cei interesati sunt asteptati zilele acestea la un targ de profil deschis in Capitala.
Bazat pe noile tehnologii, precum panourile solare, productia de energie din biomasa si mini-turbinele eoliene – sectorul energiei verzi ofera posibilitatea utilizatorilor sa isi creeze propriile mici uzine energetice.
Si nu este vorba doar despre consumatorii casnici, care utilizand aceste tehnologii, pot face economii importante la bugetul familiei, ci si de companii de marime mica si medie care pot schimba in viitor echilibrul pietei de energie.
Una dintre probleme este concurenta acerba cu China, cel mai mare producator de panouri solare din lume.
Exporturile sale in UE au atins 21 de miliarde de euro in 2011, pentru ca a vandut panourile sub pretul pietei europene, pentru a-si stabiliza pozitia.
Comisia Europeana a luat masuri, instituind temporar o taxa anti-dumping, dar presiunea creata de preturile mici ale produselor chinezesti a ramas.
Pe de alta parte, in plan intern, reducerea sprijinului guvernamental pentru proiectele in energie regenerabila ar putea duce la scaderea investitiilor autohtone.
Multe dintre aceste investitii au fost posibile cu imprumuturi de la banci si majoritatea societatilor au nevoie de credite pentru a se finanta si extinde.
In Capitala, s-a deschis Targul International RoEnergy 2013, organizat la ROMAERO Baneasa.
Problemele din domeniul energiei verzi vor fi dezbatute vreme de trei zile de reprezentanti ai companiilor de profil, autoritatilor publice, asociatiilor profesionale si de experti in domeniu.