In comuna Cirligele va fi construit un parc fotovoltaic, care va avea peste 60 de mii de panouri. Lucrarile vor demara luna aceasta, investitia fiind de 18 milioane de euro. Concomitent cu lucrarile la parcul fotovoltaic, va fi modernizat iluminatul public din comuna.
Lucrarile privind construirea unui parc fotovoltaic pe raza teritorial administrativa a comunei Cirligele, vor demara luna aceasta. Acestea constau in amplasarea a peste 60 de mii de panouri fotovoltaice, pe o suprafata de 31 hectare, aflate in domeniul public al comunei. Investitia are o valoare de 18 milioane euro.
Primarul localitatii Cirligele, Stefan Moscu, a precizat ca investitia va fi amplasata in amonte, pe partea stanga a Raului Milcov, in apropierea fostei gropi de gunoi a municipiului Focsani. „Lucrarile de construire a parcului fotovoltaic vor incepe luna aceasta. Lucrarile constau in amplasarea a peste 60 de mii de panouri fotovoltaice pe parcursul a trei luni de zile, atat cat este prevazut sa dureze amplasarea acestor panouri“, a precizat edilul Stefan Moscu.
Primarul a sustinut ca investitiile permit localitatilor sa se dezvolte, sa creeze noi locuri de munca si sa aduca bani la bugetul local. „Astfel de investitii inseamna venituri suplimentare pentru autoritatile locale. De exemplu, numai redeventa pentru concesionarea terenului pentru aceasta investitie este de 60 mii lei anual, la care se mai adauga impozitele si taxele locale. De asemenea, am stabilit prin contractul de redeventa ca firma sa isi faca sediul social in comuna Cirligele, tot pentru a avea un plus de taxe si impozite la nivel local. Nu ai investitii, nu reusesti sa faci nimic. Orice investitie inseamna venituri la bugetul local si creeaza o anumita independenta financiara, ceea ce inseamna ca nu mai astepti numai sa primesti bani din alta parte“, a sustinut primarul Stefan Moscu.
De asemenea, concomitent cu constructia Parcului Fotovoltaic, va fi modernizat iluminatul public din comuna, prin montarea unui numar de 200 de lampi economice cu led, actiune in urma careia vor fi reduse considerabil costurile cu iluminatul public din comuna. „Accesarea de fonduri europene nerambursabile, comuna Cirligele fiind beneficiara unui proiect european pentru dezvoltarea infrastructurii locale in valoare de 2,5 milioane euro si atragerea investitorilor privati in localitate, atat romani cat si straini, reprezinta cheia dezvoltarii localitatilor, in special a celor rurale, ale caror fonduri locale sunt insuficiente pentru implementarea de proiecte de dezvoltare locala majore“, a afirmat Stefan Moscu.
Primaria Cirligele a reusit ca in ultimii patru ani sa realizeze si sa implementeze proiecte cu finantare europeana si locala in valoare de peste 7 milioane de euro. Cel mai important proiect de investitii pe care primarul Stefan Moscu l-a accesat si realizat deja este cel cu finantare europeana privind asfaltarea si reabilitarea drumurilor comunale, construirea unei gradinite, a unui centru „After school“ si dotarea Caminului cultural din comuna cu logistica necesara pentru pentru derularea activitatilor.
Anul acesta, Moscu are in derulare un proiect care vizeaza construirea unui sistem de canalizare in intreaga comuna, in valoare de un milion de euro. Primarul Stefan Moscu a declarat ca prioritatea sa ca primar a fost si este modernizarea infrastructurii locale. „Am vrut ca locuitorii comunei Cirligele sa beneficieze de toate conditiile de trai si civilizatie de care beneficiaza orice cetatean din statele dezvoltate ale Uniunii Europene“, a afirmat primarul Stefan Moscu.
Sediile primariei si caminului cultural, modernizate
Reamintim ca la inceputul acestui an, Primaria Cirligele a demarat un proiect privind reabilitarea sediului in care functioneaza primaria si Caminul Cultural, investitii care vor fi finalizate in aceasta toamna. „Reabilitarea sediului primariei, care a fost construita in 1938, si reabilitarea caminului cultural din satul Cirligele, ambele cu finantare din bugetul propriu, vor fi finalizate in aceasta toamna. O parte din banii necesari pentru aceasta investitie a venit de la firma care construieste parcul fotovoltaic, firma care a platit deja 1,7 miliarde de lei vechi pentru emiterea autorizatiei de constructie“, a afirmat primarul Stefan Moscu.
Reabilitarea sediului primariei costa aproximativ 800 de mii de lei, iar lucrarile constau in refacerea efectiva a cladirii pe structura de beton, lucrari de izolatii si hidroizolatii, compartimentare, racordare la utilitati, grupuri sanitare, etc. Reabilitarea caminului cultural din satul Cirligele va costa aproximativ 500 de mii de lei, iar lucrarile constau in reparatii interioare si exterioare pe actuala structura de rezistenta, compartimentare multifunctionala, construirea unei anexe in care va fi amplasata centrala termica si un grup sanitar modern.