In nordul si vestul tarii, apele au devastat zeci de gospodarii

Avertizarile meteorologilor si hidrologilor, din pacate, s-au adeverit. In judetele care au primit avertizare hidrologica de cod portocaliu, apele au devastat zeci de gospodarii. Nordul si vestul tarii se confrunta cu ploi abundente care au umflat apele raurilor si au provocat inundatii. Mai grav este ca avertismentul de cod portocaliu este valabil pana maine seara, la ora 20. In localitatea Cosbuc din judetul Bistrita Nasaud, zeci de gospodarii au fost inundate de raul Salauta, care a iesit din matca.

30 de case din Dorna Arini au fost inundate de apele raului Bistrita. In judetul Suceava, podul de gheata de pe raul Bistrita are 1 kilometru

DN 17 C, care leaga judetele Maramures si Bistrita, a fost blocat din cauza unei alunecari de teren, in localitatea bistriteana Fiad. Pamantul a ajuns pana in raul Salauta, care s-a revarsat in mai multe gospodarii din localitatea Cosbuc. Aproape 50 de gospodarii, dar si curtea scolii, recent renovata au fost inundate. Oamenii si-au petrecut noaptea in caminul cultural si asteapta ca apele sa se retraga. Autoritatile se pregatesc acum sa faca fata unei viituri. Oamenii au inceput sa monitorizeze cursul apei si se roaga sa nu mai avanseze puhoaiele spre casele lor.

50 de gospodarii din localitatea maramureseana Botiza au fost inundate, ieri, de apele umflate ale raului care trece prin comuna. Echipele de interventie impreuna cu localnicii au incercat sa opreasca revarsarea raului Botiza cu saci de nisip.

„Este o situatie periculoasa. Deocamdata oamenii au fost mutati preventiv. Daca apele vor creste in continuare, vor fi evacuate toate casele din zona. Acum aparam gospodariile cu saci de nisip”, a anuntat primarul din Botiza, Ioana Trifoi.

Avertizarile meteorologilor prind deja contur. Strazi si case inundate, telecabine oprite pe Valea Prahovei si un panou publicitar daramat de vant, primari intruniti in comitete de urgenta. Acestea sunt primele semne ale codului galben dat de meteorologi si hidrologi.

In orasul Baia Sprie, sistemul de canalizare nu a mai facut fata la debitul apelor scurse de pe versantii muntelui. De asemenea, doua drumuri judetene au fost blocate fie din cauza revarsarii apelor, fie a copacilor rupti cazuti pe carosabil.

Din cauza vantului puternic, in Sinaia, Azuga si Busteni au fost oprite telecabinele. Rafalele puternice au daramat si un panou publicitar de sase metri patrati la marginea orasului Brasov.

Si autoritatile din Moldova sunt pregatite pentru vijelii si ploi abundente. Primarii s-au intrunit in comitete de urgenta si au decis sa monitorizeze premanent cursurile apelor si sa instituie centre de permanenta la primarii.

Furtuna si in Arad. Vantul puternic a smuls o copertina de la un show-room auto. Copertina a fost dusa de vant zeci de metri si a avariat 12 masini. Copertina din tabla catareste sute de kilograme. Niciun om nu a fost ranit.

Tot din cauza vijeliei, pe drumul care leaga Aradul de Oradea, crengile unui copac au fost doborate si au cazut ep carosabil. Circulatia a fost blocata aproape o ora.

Si in Bihor, doi copaci au cazut din cauza vantului puternic. Unul dintre ei s-a prabusit chiar in centrul orasului. Arborele a distrus mai multe cabluri de curent electric. Un cartier a ramas fara curent de doua ore. Un alt copac a cazut la marginea orasului, insa nu a provocat pagube. Vijelia a smuls si mai multe tigle de pe acoperisurile caselor. Vantul a suflat in rafale numai un minut.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *