In Romania, obezitatea si supraponderabilitatea afecteaza 44% dintre femei si 58% dintre barbati. Nu vorbim de o simpla lipsa de autocontrol, a fi supraponderal sau obez este o boala. Un raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii situeaza obezitatea printre primii 5 factori care cresc riscul de imbolnavire si rata mortalitatii, alaturi de: subalimentatia, sexul neprotejat, alcoolismul, igiena deficitara si hipertensiunea. Obezitatea este responsabila de aparitia unor boli precum: hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, tulburari respiratorii, diabet zaharat, steatoza hepatica nonalcoolica, cresterea riscului de infarct miocardic, cancer, dar si tulburari de fertilitate la femei si de potenta sexuala la barbati. O parte din aceasta patologie produsa de excesul ponderal se amelioreaza sau poate chiar disparea odata cu pierderea in greutate.
“In Romania, obezitatea inregistreaza o crestere alarmanta atat a numarului de cazuri, cat si a severitatii lor. Cele mai eficiente tratamente sunt cele chirurgicale, cu o rata de succes de peste 90%. Obezitatea in randul copiilor este din ce in ce mai des intalnita, la varste din ce in ce mai fragede, si cu excese ponderale de doua, trei si chiar patru ori greutatea normala a copilului.”, a declarat Dr Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generala si competenta in chirurgia laparoscopica REGINA MARIA.
Obezitatea este pandemica si afecteaza atat adultii, cat si batranii, tinerii si chiar copiii. In Romania, numarul copiilor obezi inscrisi in invatamantul primar s-a dublat in ultimii 8 ani, dupa cum reiese dintr-un raport al Institutului pentru Sanatate Publica. Evolutia pe termen lung a excesului ponderal la copii este nefavorabila, acestia devenind, in proportie de aproximativ 80%, adolescenti si, ulterior, adulti obezi. In lipsa unor masuri eficiente de a controla situatia, vom avea o generatie de tineri mai putin sanatosi, cu speranta de viata mai mica decat cea a parintilor lor.
Obezitatea este o boala, ea are nevoie de tratament medical de specialitate. In Romania, este nevoie de medici specialisti pentru tratarea obezitatii precum si a afectiunilor asociate ei: hipertensiunea arteriala, boala coronariana, patologia pulmonara, diabetul zaharat. Stadiile avansate ale acestei boli, numita obezitate morbida, trebuie abordate seriat de catre: nutritionisti, psihologi, terapisti comportamentali, internisti si chirurgi.