Craniul celui mai mare rozator din lume

A trait acum 4 milioane de ani ,cantarea aproape o tona si fara indoiala apartinea familiei hamsterilor.

Este vorba de ‘Josephoartigasia monesi’ , rozatorul cel mai mare din lume al carui craniu tocmai a fost prezentat in Montevideo.

Ministrul uruguayan al educatiei si culturii a deschis expozitia in cadrul careia s-a prezentat pentru prima data craniul fosil descoperit acum cateva luni de cercetatorii Andres Rinderkneckt si Ernesto Blanco , descoperie marcanta a paleontologiei mondiale.

Fosila de mai bine de un metru lungime a apartinut unei specii inrudita cu hamsterii actuali si este primul craniu descoperit al unui animal despre care se stia ca a existat dar caruia nu i-au fost gasite ramasite.

Rozatorul preistoric , masura 2,5 m si o greutate undeva intre jumatate de tona si 2.500 kg , desi acest exemplar este mai mult catre jumatate de tona dupa estimarile specialistilor.

Blanco si Rinderknecht au fost autorii cercetarii publicate in ianuarie trecut in revista de specialitate ‘Proceedings of the Royal Society of London’ .
Descoperirea craniului a fost realizata de fapt de paleontologul amator Sergio Viera acum 2 decade intr-un mal langa marea din Kiyu al departamentului uruguayan din San Jose.

Craniul a ramas ,,arhivat ¨in rafturile Muzeului National de Historie Naturala si Antropologie , pana ce , acesti tineri cercetatori au inceput sa-l studieze in 2005 si si-au dat seama de importanta descoperirii.

La prezentarea craniului fizicianul Ernesto Blanco l-a citat pe Confucio pentru a semnala ca ,,o imagine buna valoreaza mai mult decat o mie de cuvinte” contestand in acest mod studiul unei cercetatoare canadiene care sustine ca rozatorul nu depasea 350 kg.

Blanco a subliniat in acest sens faptul ca , la fel ca in alte domenii ,paleontologia latinoamericana este printre primele din lume.

Sursa: www.elmundo.es

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *