Incasari de 65 milioane lei din timbrul de mediu, in primul trimestru din 2013

Incasari de 65 milioane lei din timbrul de mediu, in primul trimestru din 2013
Incasari de 65 milioane lei din timbrul de mediu, in primul trimestru din 2013

Incasarile din timbrul de mediu s-au cifrat, in primul trimestru al anului, la 65 de milioane de lei, respectiv jumatate din totalul raportat care include si banii din taxa veche, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

“Avem 65 de milioane de lei incasari din timbrul de mediu, de la inceputul anului, in primul trimestru. In total, au fost incasari de 132 milioane lei, in aceeasi perioada, din care 65 milioane sunt aferente timbrului de mediu. Dupa ce inchidem exercitiul financiar din luna aprilie, vom face publice cifrele pe timbrul de mediu pentru ca, momentan, vorbim despre un mix intre vechea taxa si noul timbru de mediu”, a afirmat ministrul Mediului.

In data de 15 martie a.c., a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmand sa fie calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial, in noua formula de calcul, timbrul de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro5 si mareste cotele pentru tehnologiile Euro4 si Euro3. Pe de alta parte, pentru masinile cu motorizari non-Euro, Euro1 si Euro2, valoarea timbrului de mediu va scadea fata de nivelul cuantumului actual.

Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro5, Euro4 si Euro3 formula de calcul ia in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala formula prevazuta prin Legea 9/2012, ce ia in calcul capacitatea cilindrica.

Pe de alta parte, taxa creste pentru masinile Euro3 si Euro4 in cazul versiunilor diesel, intrucat, potrivit Rovanei Plumb, ’emisiile din pulberi sunt mai mari in cazul masinilor care merg cu motorina’.

Potrivit ministrului Mediului, pentru acest an, sunt estimate incasari din timbrul de mediu mai mari cu 100 milioane de lei comparativ cu anul 2012, in timp ce valoarea sumelor ce trebuie restituite celor care au achitat taxa auto va fi de 400 milioane lei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,534FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente