Expertii de la Bruxelles au ajuns la concluzia ca aceste resurse nu pun in pericol mediul inconjurator si pot conduce la ieftinirea resurselor energetice ale unei tari
Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a adoptat o pozitie favorabila gazelor de sist. „Sunt in favoarea producerii de gaze de sist, in mod special din ratiuni de securitate, ca si pentru reducerea preturilor gazelor, a declarat el, citat de Euractiv.com.
La randul sau, consilierul stiintific principal al Comisiei Europene, Anne Glover, a anuntat ca dovezile stiintifice permit aprobarea explorarii gazelor de sist. O astfel de pozitie inclina decisiv balanta dezbaterii privind avantajele si dezavantajele explorarii acestor resurse naturale.
Gazele de sist pot aduce independenta
Opozantii sustin ca extragerea gazelor ar favoriza aparitia de cutremure, ca urmare a explorarii foarte in adancime, mai mult, ca sunt atacate panzele freatice, dar si ca pentru extragerea acestui zacamant se foloseste o cantitate foarte mare de apa. Pe de alta parte, sustinatorii vin cu argumentul avantajelor obtinute de statele care au dat drumul explorarilor.
Statele Unite ale Americii sunt cel mai graitor exemplu. Aducerea la suprafata a acestor zacaminte a permis SUA , nu doar sa obtina independenta energetica, ci si sa aiba in prezent un pret al gazelor de patru ori mai mic decat Europa.
Specialistii estimeaza ca SUA ar putea deveni chiar autonoma din punctul de vedere al petrolului si gazelor in circa doi ani. Exploatarea gazelor de sist, coroborata cu explorarea resurselor de gaze descoperite in Marea Neagra, ar putea asigura si Romaniei independenta energetica, potrivit calculelor specialistilor, in primul rand fata de Rusia.
Una din companiile cele mai interesate de gazele de sist este Chevron, care detine un perimetru de explorare in Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.