Incepe pescuitul comerial in Delta Dunari

Incepe pescuitul comerial in Delta Dunari

Pescuitul comercial in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD) va incepe vineri, Administratia RBDD eliberand actele necesare desfasurarii acestei activitati de catre aproximativ 1.000 de pescari.

Guvernatorul RBDD, Grigore Baboianu, a declarat ca cei 34 de agenti ecologi ai Administratiei Rezervatiei vor supraveghea 54 de puncte de debarcare in unele zone, acestia urmand sa fie insotiti de reprezentanti ai primariilor.

”Avem probleme legate de asigurarea combustibilului necesar activitatii de supraveghere. Vor fi agenti ecologi care vor controla doua sau trei puncte de debarcare in anumite zone. Unde sunt patru puncte de debarcare, de exemplu in zona Murighiol, va trebui sa avem un program. Daca vom constata ca nu avem capacitatea de a acoperi unitatile de debarcare si inregistrare a pestelui, avem in vedere o reducere a numarului acestora pe zone”, a afirmat guvernatorul RBDD.

In momentul de fata, Administratia RBDD asteapta din partea medicilor veterinari confirmarea scrisa ca toate cele 54 de puncte de debarcare si centre de prima vanzare din Delta intrunesc conditiile sanitar-veterinare. ”Finalizam acum o propunere de act normativ, probabil ca va avea dimensiunea unei ordonante de urgenta, care va reuni toate actele normative necesare desfasurarii activitatii de pescuit comercial, pentru ca in 2012 pescarii sa aiba un document simplificat”, a declarat guvernatorul RBDD.

In ceea ce priveste impactul prezentei autoritatilor in centrele de prima vanzare din Delta asupra pescarilor, Grigore Baboianu a mentionat ca unii dintre ei au sustinut ca in 2010 au predat cantitati mai mari la cherhanale decat cele raportate oficial autoritatilor de catre cherhanagii, datele acestora neputand insa fi verificate de Administratia RBDD.

”Asa cum pana in 2005 pescarii se obisnuisera cu un mod de a lucra, iar ei aveau libertatea de a-si alege centrele de prima-vanzare, cred ca intr-un an sau doi se vor crea alte relatii intre pescar si piata, intre cei care sunt intre unealta si piata. Nu s-a reusit si nu cred ca se va reusi ca aceste puncte de control sa fie exclusiv in proprietatea statului. Speranta sau functionarea bursei va aduce din punctul meu de vedere la solutionarea unei probleme importante – aceea a valorificarii intregii capturi. Si pescarii trebuie sa inteleaga ca in momentul in care esti liber pe o piata, aceasta este cea care decide in ce priveste achizitia pestelui – ce peste se cere si la ce pret”, a mentionat Grigore Baboianu.

De la inceputul lunii aprilie, pentru protejarea faunei piscicole, in RBDD a fost interzis pescuitul comercial, conform ordinului de prohibitie emis de Ministerul Mediului si Padurilor si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in aceeasi luna, fiind publicate si noile norme pentru desfasurarea activitatii de pescuit comercial in Delta Dunarii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente